Tradiția românească veche de mii de ani care supraviețuiește și astăzi. Dacii au împrumutat-o de la celți

Poate că mulți dintre noi am auzit de „jocul ursului”, sau chiar și despre „jocul caprei”. Însă, nu foarte mulți români știu că, pe lângă acestea, există și „jocul cerbului”, care este la fel de fascinant precum celelalte două.

Jocul cerbului a fost adoptat de la celți
Jocul cerbului a fost adoptat de la celți

De-a lungul țării noastre există nenumărate obiceiuri fascinante, care sunt prezente printre noi chiar și de mii de ani. Iar în 2019, cu ocazia festivalului local de datini și obiceiuri de iarnă din Pașcani, și-au făcut apariția mai multe formații ale cerbului. Acestea veneau din localități precum Gâștești, Moțca, dar și Hărmăneștii Vechi, printre altele.

Iar în mijlocul acestui joc se află un cap de cerb, din lemn de brad, sau de prun. Iar, potrivit historia.ro, acesta trebie să aibă o pereche autentică de coarne de cerb. Maxilarul inferior al acestui cerb este mobil, acest obiect fiind împodobit cu panglici și coronițe.

Obiceiul este vechi de mii de ani

Masca de cerb este însoțită de undeva în jur de 7 – 8 tineri, iar în grup trebuie să se afle și un turc, sau un arnăut, patru romi, un fluierar, dar și un flăcău îmbrăcat în costum popular.

Cei care fac parte din acest joc trebuie să sară cât mai sus, să împungă ocazional oamenii și să încerce să adopte componente din comportamentul cerbului în perioada sa de rut. Acest obicei este prezent în zona de nord-est a țării de mii de ani, iar specialiștii spun că dacii l-ar fi împrumutat de la vecinii lor celți.

Dacii au adoptat dansul de la celți

Celții ar fi fost cei care ar fi adus acest obicei fascinant pe aceste meleaguri, ei având și un cult al cerbului, cunoscut drept cervus elaphus. În timp, tradiția a fost adoptată și de daci, ea fiind păstrată în viață chiar și în ziua de astăzi.

Un obicei asemănător cu jocul cerbului poate fi găsit și la galii din Franța, cât și la suabii din sudul Italiei și la helveții din Elveția. Cândva, aceste populații făceau parte din grupul celtic, cu milenii în urmă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Victoria Principal jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
miami1 jpeg
image png
tarot webp
boia ardei istock jpg
Odihnă, flori, somn jpg
image png
1 boboteaza jpg jpeg
boboteaza1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net