Ce trebuie să faci azi, de Lăsata Secului, zi numită și „Duminica Iertării”. Luni începe Postul Paștelui

Ultima actualizare:

A mai rămas puțin timp până la începerea Postului Paștelui, astfel că majoritatea românilor se bucură de Lăsata Secului, sărbătoarea care semnifică faptul că este ultima zi în care aceștia mai pot mânca dulce. Și cum poporul român este plin de credințe și superstiții populare de la care nu se abat, vă prezentăm mai jos câteva dintre ele. 

Lăsata secului pe Târnave / foto: Arhiva Click!
Lăsata secului pe Târnave / foto: Arhiva Click!

Postul Paștelui este unul dintre cele mai importante posturi pe care Biserica Ortodoxă le rânduiește. Lăsata Secului le permite oamenilor să mai poată mânca dulce înainte ca acesta să înceapă, iar această zi nu poate trece neînsemnată.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului 

Luni, 18 martie 2024, va începe Postul Paștelui, considerat unul dintre cele mai dure: are o durată de timp de 48 de zile, și în general se ține cont de următoarele obiceiuri:

În primul rând, de Lăsata Secului românii au grjă să mănânce bucate alese alături de familie. De asemenea, este recomandat ca în această zi finii să treacă pragul casei nașilor lor cu plocon care poate fi format din o sticlă de vin, o turtă mare sau un colac, și o găină prăjită. 

Tot de această sărbătoare, finii merg la nași pentru a-și cere iertare pentru greșelile săvârșite de-a lungul timpului. După ce are loc împăcarea, finii și nașii se așează la masă și trebuie să marcheze acest moment mâncând struguri, stafide, sau plăcintă cu fructe sau legume, pentru a atrage spor și vigoare spirituală. 

Un alt obicei are legătură cu Legarea grânelor, care se practică pentru a evita ca păsările și alte dăunătoare să strice recoltele gospodarilor. 

Rugăciunea Iertării, rostită de Lăsata Secului 

Rugăciune / foto: arhiva Click!
Rugăciune / foto: arhiva Click!

Tot cu ocazia acestei sărbători, românii își pot cere iertare pentru păcatele lor cu ajutorul unei rugăciuni care se citește în acea zi. 

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre, ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
pestera Farcu jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
carmen harra jpg
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net