Trei asteroizi se vor apropia riscant de mult de Pământ, de Crăciun. Legătura cu steaua din Betleem
Ziua de Crăciun este marcată, încă de la nașterea lui Iisus Hristos de apariția stelei din Betleem. La două milenii distanță de momentul biblic, un alt eveniment astronomic va marca ziua de Crăciun, când este sărbătorită nașterea lui Iisus Hristos.
Cei trei asteroizi au dimensiuni considerabile și provin din centura de asteroizi din proximitatea soarelui. Cele trei corpuri cerești au denumiri științifice, 2022 YL1, YA14 și 2022 TE14.
Despre TE 14 se spune că ar avea dimensiunea unei clădiri de 50 de etaje, în timp ce YA14 ar fi cât un teren de fotbal, iar YL1 nu ar depăși anvergura aripilor unui Boeing 777, aproximativ 65 de metri. „Asteroizii sunt resturi din formarea planetelor și orbitează în jurul soarelui între Marte și Jupiter, în centura principală de asteroizi. Cu toate acestea, deoarece sunt relativ mici, asteroizii pot fi perturbați destul de ușor, astfel încât pot dezvolta orbite care se intersectează cu cele ale planetelor”, a spus Jay Tate, director al Observatorului Spaceguard, din Marea Britanie.
Cei trei asteroizi vor trece la distanțe considerate priculoase, chiar dacă vorbim despre milioane de kilometri. În cazul lui TE 14, de exemplu, se spune că ar ar avea șanse să lovească Pământul, din cauza dimensiunii sale. Cu toate acestea, potențialul impact ar putea fi luat în discuție cu alte ocazii, când corpul ceresc va avea o traiectorie diferită față de cea actuală.
Cert este că această coincidență este mai mult decât decât interesantă, ținând cont de faptul că sărbătoarea Crăciunului este marcată de simbolistica stelei de la Betleem, probabil unul dintre cele mai cunoscute evenimente astronomice ale lumii. Legenda stelei de la Betleem a fost studiată, existând bănuieli că ar fi fost vorba despre o cometă sau o supernova.
În cele din urmă, astonomii au stabilit faptul că, în urmă cu peste 2.000 de ani, pe cer a fost vizibil un fenomen numit conjucție. Pe cer, cele două planete apar suprapuse, ca una singură. Fenomenul a fost vizibil, în urmă cu doi ani. Cele două mari planete din sistemul solar, Jupiter şi Saturn, ambele nişte uriaşi gazoşi, s-au apropiat treptat unul de celălalt de la începutul verii anului 2020 şi s-au evidențiat precum o planetă dublă, pe 21 decembrie, când a avut loc şi solstiţiul de iarnă.
Fenomenul este cunoscut sub numele de marea conjuncţie. De altfel, astronomul german, Johannes Kepler, scria în anul 1614, că el credea că steaua Betleemului, din povestea Naşterii Domnului, ar fi putut fi de fapt o aliniere a planetelor Jupiter şi Saturn.
Steaua de la Betleem este denumirea tradițională a astrului sau a fenomenului astronomic care, conform Noului Testament, a apărut pe cer în noaptea nașterii lui Iisus Hristos. Conform studiilor, în anul 7 înainte de Hristos, a avut loc conjuncția planetelor Jupiter și Saturn. Conform tradiției românești, steaua de la Betleem mai este numită și „Steaua Magilor” sau „Steaua Maicii Domnului”. În noaptea de Ajun, copiii merg la colindat cu Steaua, cântând versuri care anunță venirea pe lume a Mântuitorului Iisus Hristos. În iconografia ortodoxă, steaua este reprezentată cu opt colțuri.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!