Uite care sunt cele mai potrivite cadouri de Paște!
Dacă sărbătoarea Crăciunului este «sătulul», unde se pune accent pe mâncare şi decorarea casei, Paştele este «fudulul». Acum, când totul se trezeşte la viaţă, căutăm să ne înnoim atât sufleteşte cât şi trupeşte. Așadar, cele mai potrivit cadouri sunt hainele, cosmeticele, bijuteriile și tot ce ține de înfrumusețarea trupului.
Alegerea darului potrivit pentru cei dragi nu ține doar de gusturi și nevoi, ci și de tradiții și de codul bunelor maniere. Doina Işfănoni, cercetător etnolog de la Muzeul Satului din București, spune că de Paște se fac daruri legate de podoabe, găteli și tot ce e la vedere. „Este momentul potrivit cosmeticelor, al mărgelelor, al hainelor și încălțămintei, al tuturor adjuvanţilor prin care prezenţa umană capătă strălucire. Nu duceţi fleacuri pentru casă! Obiectele de ornament se duc în dar de Crăciun. Acum, omul este centrul atenţiei, nu casa. Iarna stăteam mai mult în casă, însă acum ieşim pe afară, între oameni, şi trebuie să arătăm bine”, susține specialistul.
Idei de cadouri pentru fiecare
Dacă hainele şi cosmeticele le puteţi oferi în dar doar persoanelor apropiate, cărora le cunoaşteţi gusturile, nimeni nu poate refuza o delicatesă culinară. Iar dacă aceasta este tradiţională de Paşte, cadoul este cu atât mai potrivit. Cozonaci, iepuraşi de ciocolată, ouă roşii, pască, vin, un coșuleț cu bucate tradiționale sau un aranjament florar sunt daruri pe care le puteţi face atât membrilor familiei, cât şi prietenilor mai mult sau mai puţin apropiaţi.
Așadar, iată ce am putea lua pentru fiecare în parte!
· Pentru soţie, iubită – o geantă, o eşarfă, un parfum.
· Pentru soţ, iubit – o cămaşă, o curea, produse de tuns, de ras.
· Bunicilor, socrilor – nu vor putea refuza o delicatesă culinară (cozonaci, pască, un aranjament cu ouă de ciocolată). Le mai puteţi lua produse utile pentru casă/grădină, ceva de îmbrăcat, sau o ramă foto cu persoanele dragi.
· Copiii nu ţin cont neapărat de tradiţie şi se bucură cel mai mult de jucării şi de dulciuri. Şi lor le poţi lua hăinuţe, un ghiozdan nou pentru şcoală.
· Prietenilor, colaboratorilor – aranjamentele florale şi dulciurile specifice acestei sărbători (iepuraşi de ciocolată, cozonaci, băuturi fine) sunt potrivite pentru oricine.
Ştim să primim un cadou?
Aurelia Marinescu, în cartea sa, «Codul bunelor maniere astăzi», enunţă câteva reguli la primirea unui dar:
- Un cadou nu se refuză niciodată, asta însemnând a-l jigni pe celălalt (fac excepţie obiectele prea scumpe, interpretate drept mijloc de persuasiune).
- Darul se desface în faţa celui care l-a oferit. Nu-i stricaţi bucuria protestând că e prea scump sau, mai rău, că nu aveţi nevoie de aşa ceva.
- Chiar dacă vreţi să evitaţi aglomeraţia din preajma sărbătorilor, nu cumpăraţi din vreme dulciurile, alimentele aleterabile şi florile.
- Persoanelor nu foarte apropiate nu le vom oferi îmbrăcăminte sau cosmetice. Ne vom limita la o eşarfă sau la un parfum de foarte bună calitate.
- Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este «foarte frumos».
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.