Ultimele zile din viața lui Mircea Eliade. Ce carte a citit pe patul de moarte

Ultima actualizare:

Mircea Eliade a continuat să citească până când starea de sănătate nu i-a mai permis să țină ochii deschiși. În ultimii 26 de ani din viață, scriitorul și filozoful a fost chinuit de dureri acute provocate de artrită. Și totuși, această boală nu a fost cauza morții sale. Ceea ce l-a ucis pe Mircea Eliade a fost boala secolului, cancerul care s-a răspândit după un accident vascular cerebral. Cum au fost ultimele zile din viața marelui scriitor?

Mircea Eliade

Născut la data de 9 martie 1907, Mircea Eliade a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor universitar. La începutul anilor ’60, potrivit mărturiilor scriitorului, a fost diagnosticat de artrită, subliind în al doilea volum din „Memorii”, în ultimele pagini, durerea insuportabilă apărută brusc în iarna acelui an.

Discipolii și soția sa i-au fost alături

Care a fost cartea pe care Mircea Eliade a citit-o înainte de a muri / Foto: Captură video
Care a fost cartea pe care Mircea Eliade a citit-o înainte de a muri / Foto: Captură video

„Dar, pe neaşteptate, într-o noapte din acea iarnă (1960 n.r.) m-au trezit dureri neobişnuit de severe în umeri şi în braţe. N-am putut închide un ochi până dimineaţă. Singura poziţie mai suportabilă era să stau înţepenit în fotoliu cu amândouă braţele ridicate”, scria Mircea Eliade, relatează Adevărul.ro.

A doua zi, medicul curant a dat verdicul: artrită. Tratamentul prescris de acesta (șase aspirine zilnic) nu au avut prea mare succes în atenuarea durerii nocturne. În acea perioadă, Mircea Eliade se stabilise în SUA, unde preda Istoria Religiilor la Universitatea din Chicago. 26 de ani mai târziu, în același oraș, pe un pat de spital, alături de discipolii săi și de soția sa, filosoful român avea să-şi găsească sfârşitul. Ceea ce l-a răpus pe Mircea Eliade a fost o oboseală nefirească şi apoi simptomele unui accident vascular, care aveau să-l trimită, în seara zilei de 15 aprilie 1986, la Spitalul Universitar din Chicago, acolo unde și-a dat ultima suflare.

„...la ora 11 când mă (...) găsesc o notă în uşă: Christinel se află în spital, Mircea Eliade este în Intensive Care Unit în urma unui atac de congestie cerebrală. La ora 11.30 intru pe uşa rezervei D 505 de la etajul 5 al spitalului universitar Bernard Michel, unul dintre cele mai bune din lume. Cu mâna lui Christinel în mâna lui stângă, Mircea Eliade îi zâmbeşte, apoi îmi zâmbeşte cu aceeaşi căldură care este numai a sa.

Ne înţelegem perfect, dar nu poate vorbi: atacul i-a atins partea stângă a creierului, nu se ştie cât de grav. Partea dreaptă a corpului îi este, probabil, temporar paralizată”, scria Ioan Petru Culianu, despre ultimele clipe ale marelui scriitor, într-un text omagiu adus lui Mircea Eliade. Acesta avea să fie publicat în noiembrie 1989 în revista „Limite”, la Paris, şi ulterior ataşat volumului al II-lea al „Memoriilor” filosofului.

Ultima carte citită de Mircea Eliade

Și totuși, dădea semne de însănătoșire, până la un nou verdict sever: cancer în stadiu de generalizare. Opt zile a durat agonia. Timp în care a continuat să citească chiar și pe patul de spital.

Ceea ce a impresionat, spune Petru Culianu, a fost devotamentul lui Christinel, soția filozofului, care a refuzat să părăsească camera unde zăcea soțul ei zile întregi. I-a citit din scrierile sale, știind că Eliade, dacă se putea, nu s-ar despărți de cărțile pe care le-a iubit atât de mult, nici în ultimul moment. Așa l-a găsit și Christinel în noaptea în care a murit de un accident vascular cerebral, într-un fotoliu cu cartea lui Emil Cioran „Exercices d’admiration” în mână. 

Pe data de 22 aprilie 1986, la orele 9.40, la vârsta de 79 de ani, marele filozof român s-a stins din viață. Conform dorinţei sale, scrisă în testament, Mircea Eliade a fost incinerat a doua zi. 

„Miercuri la ora două a fost cremat pe Woodlawn Avenue colţ cu strada 67, între două pasaje din înţelepciunea lui Iisus Sirach şi Apocalipsa lui Ioan. David Tracy a citit o pagină din Mitul Eternei Reîntoarceri. Slujbe pentru odihna sufletului au fost rostite în toate bisericile ortodoxe din America”, a mai dezvăluit unul dispre discipolii scriitorului, Ioan Petru Culianu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net