Un animal despre care se știa că e dispărut, descoperit la noi în țară. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd

O ființă rară și uimitoare a reapărut pe teritoriul României, surprinzând pe toți cei care au avut norocul să o vadă. 

Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră, deși era dată dispărută / foto: Pixabay
Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră, deși era dată dispărută / foto: Pixabay

Deși se credea că a dispărut pentru totdeauna, această creatură unică a fost observată în mai multe locuri din țară începând cu primele zile ale lunii martie.

Vulturul negru este o specie declarată dispărută la noi în țară

Este vorba despre vulturul negru, o specie ce a fost declarată dispărută în România de mai bine de jumătate de secol, însă acum pare să-și facă un revenire spectaculoasă. Această apariție este rezultatul unui proiect de reintroducere a speciei în Munții Balcani, coordonat de Green Balkans Bulgaria și alte organizații partenere.

Revenirea vulturului negru în România a fost întâmpinată cu bucurie și speranță, deoarece este un semn pozitiv pentru eforturile de conservare a biodiversității.

Specialiștii din regiunea Dobrogea monitorizează de aproximativ trei ani această specie, iar observațiile lor arată că vulturul negru a fost văzut în mai multe județe ale țării, inclusiv în Dobrogea și în Munții Balcani.

Noile exemplare au transmițătoare GPS

Vulturul negru se credea dispărut în România / foto: acdb.ro
Vulturul negru se credea dispărut în România / foto: acdb.ro

Echipate cu transmițătoare GPS, exemplarele reintroduse sunt supravegheate de specialiști pentru a înțelege mai bine comportamentul și starea lor. În ciuda provocărilor, cum ar fi atacurile de către câini, proiectul continuă să ofere speranță pentru viitorul acestei specii.

Este important de menționat că vulturii negri sunt vitali pentru ecosistem, fiind necrofagi și contribuind la eliminarea cadavrelor de animale mari. Prin urmare, reapariția lor în natură este o veste bună pentru întreaga comunitate de peisaj și biodiversitate.

Câteva detalii despre vulturul negru

Vulturul negru (Aegypius monachus) este una dintre cele mai mari specii de vulturi și face parte din familia Accipitridae. Iată câteva aspecte cheie despre această specie:

Vulturul negru este o pasăre mare, având o anvergură aripilor de aproximativ 2,5 - 3 metri și o greutate ce poate ajunge până la 12 kilograme. Penajul său este de obicei negru, cu o dungă albă pe coadă.

Această specie preferă să trăiască în habitate deschise și montane, cum ar fi pădurile de foioase, stepele, zonele agricole și muntoase.

Vulturul negru este întâlnit în principal în Eurasia, din sud-estul Europei și sud-vestul Asiei până în Asia Centrală și China.

Este o specie necrofagă, hrănindu-se cu cadavre de animale mari, cum ar fi mamiferele. Acest comportament ecologic are un impact important în ecosistem, deoarece ajută la eliminarea carcaselor care altfel ar putea deveni surse de boli.

Vulturul negru este monogam și formează perechi pe termen lung. Cuibul este construit în mod obișnuit în arbori mari sau pe stânci, iar femela depune de obicei un ou pe an.

Vulturul negru este clasificat ca fiind o specie „vulnerabilă” conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Printre amenințările majore se numără pierderea habitatului, reducerea disponibilității hranei și persecuția umană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net