Un obicei banal poate avea consecințe grave pentru sănătatea noastră. La ce riscuri ne expunem dacă ascultăm muzică la căști zilnic

O bună parte dintre noi facem acest lucru, însă poate că suntem conștienți la ce riscuri ne expeunem. Ascultatul muzicii la căști este, pentru mulți români, deja o parte a rutinei lor zilnice. Din păcate, sănătatea lor poate să nu aprecieze deloc acest obicei.

Mulți români ascultă muzică la căști zilnic / foto: Pexels
Mulți români ascultă muzică la căști zilnic / foto: Pexels

Pentru foarte mulți dintre noi, ascultatul muzicii la căști a devenit deja o parte din rutina noastră zilnică. Ne începem ziua cu o cană de cafea, iar atunci când ieșim pe stradă, ascultăm muzică la căști. De cele mai multe ori, facem acest lucru chiar și ore întregi, în fiecare zi.

Iar, la prima vedere, poate părea ceva destul de banal. Însă, dacă nu suntem atenți, ne putem expune unor riscuri serioase de sănătate. Este important să știm că expunerea îndelungată la zgomote puternice, de peste 85 dB, poate duce la pierderea treptată a auzului, sau la țiuit în urechi (tinnitus). 

Riscăm să ne pierdem auzul

De asemenea, căștile pot crește riscul apariției unor infecții auriculare. Mai ales dacă folosim căști intraauriculare, este posibil ca în urechea noastră să se acumuleze bacterii și umezeală, care ne vor provoca probleme serioase. Iar dacă împărțim căștile cu alte persoane, riscul este și mai ridicat. 

În plus, mai trebuie să știm și că presiunea pe urechi poate să ne provoace și dureri de cap. Deși poate părea un obicei atât de banal, dacă vom asculta muzică la căști pe o perioadă îndelungată, mai ales la un volum ridicat, ne vom confrunta cu probleme serioase de sănătate, iar în cazurile cele mai extreme, acestea vor fi ireversibile.

Cum ne putem proteja cât mai eficient

Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm complet la căști. Dar, trebuie să știm cum să le folosim corect, pentru a rămâne în siguranță de-a lungul anilor. Iar o regulă destul de bună la care putem apela este cea numită 60/60.

Practic, acest lucru înseamnă că nu trebuie să ascultăm muzică la mai mult de 60% din volum și nu mai mult de 60 de minute. La finalul fiecărei ore, ar trebui să luăm o pauză de cinci, sau chiar și zece minute, pentru a reduce oboseala auditivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cristina balan webp
mir jpg
Aisberg se topeste in  Antarctica FOTO Shutterstock
papa francisc gettyimages jpg
lumanare
test png
ambulanta, foto shutterstock jpg
Medicamentele anti anxietate, dusmanii somonilor, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net