Un român a trăit o experiență umilitoare în Germania: „De ce n-ați spus că sunteți unguri”
Un cetățean român rezident în Germania a împărtășit o experiență neplăcută și demoralizatoare, care l-a determinat să se întrebe dacă merită să continue să locuiască în țara lui Goethe.
El a povestit despre un tratament nepoliticos din partea unor funcționari germani, care păreau să aibă o aversiune față de români. Bărbatul, stabilit în München, a relatat un incident neplăcut petrecut anul trecut.
Birocrația din Germania, mai rea ca cea din România
Problemele au apărut atunci când românul a mers la Direcția de Evidență a Populației pentru a declara că viitoarea sa soție se va muta cu el în Germania. Aflat acolo împreună cu partenera sa, a explicat funcționarilor scopul vizitei lor.
„Nu pot uita chipul acelui birocrat român, al funcționarului neprietinos care pare deranjat când îi adresezi o întrebare și îți răspunde brusc. Credeam că nu există funcționari mai neplăcuți decât el. Dar, am descoperit că în Germania există funcționari chiar mai neospitalieri”, a spus el, potrivit Adevarul.
Într-un moment jenant, după ce le-a explicat funcționarilor germani situația, aceștia au început să vorbească în engleză cu partenera sa, punându-i câteva întrebări suplimentare.
Inițial, românul a considerat acest lucru normal, retrăgându-se puțin pentru a le permite să converseze.
Situația s-a schimbat atunci când funcționarul a aflat că românul era din Timișoara
Ulterior, unul dintre funcționari l-a invitat să se alăture din nou discuției, care a deviat spre orașul lor natal, Timișoara.
„Când a auzit că suntem din Timișoara, funcționarul german a avut o reacție de surpriză. Nu era însă o reacție de apreciere pentru Timișoara sau pentru români, ci a spus: «Ah, Temesvár, Transilvania.
De ce nu ați spus că sunteți unguri? Nu v-aș fi deranjat atât», după care a presupus că suntem unguri, fără să ne lase să răspundem: «Credeam că sunteți români, dar știu că în Temesvár trăiesc ungurii și germanii noștri, oameni de încredere. Aici nu ne plac românii și turcii, dar sunt necesari pentru forța de muncă.
Dacă ar depinde de mine...», însă l-am întrerupt spunându-i că suntem de fapt români.” Omul a rămas fără cuvinte, și-a cerut scuze și i-a direcționat către un alt coleg pentru continuarea procedurilor”, a relatat bărbatul.
În cele din urmă, problemele s-au rezolvat
În cele din urmă, cei doi și-au rezolvat problemele legate de documente, dar acum se gândesc serios dacă merită să rămână în Germania.
„Niciodată germanii nu ne-au lăsat impresia că ne-ar fi prieteni, dar cel puțin nu ne-au tratat rău pentru că suntem români. Până acum. Începem să ne simțim nostalgie după funcționarul român neprietinos. Cel puțin el nu ne-a disprețuit pentru naționalitatea noastră”, a concluzionat el.