VIDEO Ce viteză are puricele? Insecta atinge performanțe atletice remarcabile

Ultima actualizare:

 O plimbare în parc poate aduce multă relaxare, iar uneori o scurtă ieșire în aer liber este tot ce ne lipsește pentru a ne liniști mintea după o zi agitată la serviciu. Este benefică nu numai pentru noi, dar și pentru animalele noastre de companie. Numai că, uneori, cu o plimbare prin parc cu animalul de companie te poți pricopsi cu niște purici.  Scăpăm de ei numaidecât cu soluții și sprayuri. Aceste mici insecte de culoare neagră s-au dovedit o mare surpriză pentru cercetători, care au descoperit că sunt capabile de performanțe atletice remarcabile.  Iată câteva curiozități despre purici.

image

De dimensiunile unei semințe de susan, turtiți în părți, puricii se pot strecura cu ușurință în blana unui animal. Remarcabil este saltul lor care este atât de rapid încât îi face să dispară dintr-un loc și să apară în altul aproape instantaneu.

Puricele sare de 50 de ori înălțimea lui

Puricii, micile insecte, mereu blestemate de proprietarii de animale, sunt insecte despre care puini știu că sunt capabile de performanțe atletice fabuloase. Una dintre ele este săritul de 50 de ori cât înălțimea lor, adică echivalentul unui om care ar sări la o înălțime de 100 de metri sau efectuarea unei sărituri de o sută de ori mai rapidă decât am clipi din ochi.

Saltul foate rapid al micilor insecte a fost studiat de cercetători.

Este acolo și apoi a dispărut”, a spus Gregory Sutton, profesor de biomecanică la Universitatea Lincoln, Marea Britanie.

Ce viteză are un purice?

Sutton folosește camere de mare viteză și obiective de mărire pentru a cerceta modul în care puricii sunt capabili să își facă „trucul de hocus-pocus”. Sutton a descoperit că animalelel diferite sar în moduri diferite.

Puricii sar incredibil de rapid. Sutton a descoperit că un purice își poate finaliza săritura în doar o milisecundă, notează Kqed.org.

Puricii pot sări de peste 50 de ori înălțimea lor, iar ei trebuie să accelereze foarte repede pentru a se lansa. 

„Dar au picioare scurte și nu au mult timp să accelereze înainte de a „decola”, spune Sutton.

„Mușchii lor se pot mișca doar cu o anumită viteză, deci au nevoie de ceva care să amplifice puterea de ieșire, dar ce?”

Ei bine, ceea ce au puricii este un arc. Dar nu este ca arcul metalic spiralat care v-ar putea veni în minte.

„Când spun arc, mă refer la ceva care stochează și eliberează energie mecanică într-un recul”, a spus Sutton.

Puricii adulți își folosesc mușchii pentru a stoca energie prin îndoirea unei părți a exoscheletului numită arcul pleural.

Practic este cutia lor toracică metaforică. Este partea din corpul puricelui care ar fi cea mai apropiată de cutia toracică umană”, susține Sutton.

Când puricele eliberează îndoirea exoscheletul său revine la forma sa originală extrem de repede. Energia din acel recul este transmisă prin corpul miniscul al puricelui în picioarele sale supradimensionate din spate, care împing contra pământului, trimițând puricele în aer.

Animalele mai mari, cum sunt câinii și pisicile, au picioarele mai lungi și își propulsează săriturile doar cu mușchii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net