De ce câinii de talie mică trăiesc mai mult decât rasele mari! Ce spun experții: „Am constatat că...”

Ultima actualizare:

Te-ai întrebat vreodată de ce câinii de talie mică trăiesc mai mult decât cei din rasele mari? O adevărată dilemă pentru unii iubitori de animale, această întrebare fiind o sursă de intrigă de-a lungul timpului. Însă, un studiu realizat de experții de la Universitatea Adelaide ne oferă răspunsul.

De ce câinii de talie mică trăiesc mai mult decât rasele mari / Foto: Freepik
De ce câinii de talie mică trăiesc mai mult decât rasele mari / Foto: Freepik

Un Yorkshire sau un Teckel poate trăi până la 16 ani, un Chihuahua până la 20 de ani. Rasele de câini mai mari, cum ar fi Saint Bernard, Mastiff sau Newfoundland, nu trăiesc în medie mai mult de 10 ani. De ce? Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide din Australia au aflat răspunsul.

Ei au realizat un studiu și au descoperit că patrupezii din rasele mai mari nu îmbătrânesc mai repede decât cei mai mici, neexistând o legătură directă între dimensiunea câinelui și ritmul de îmbătrânire, însă, există o diferență semnificativă în ceea ce privește susceptibilitatea la cancer între cele două categorii. Pentru studiu, ei au examinat cauzele comune ale morţii la 164 de rase de câini de diferite dimensiuni. Şi unul din motive iese în evidenţă la câinii mari: cancerul.

„Pe măsură ce greutatea corporală medie a rasei creşte, creşte şi riscul de cancer”

„Când am analizat comparativ aceste date, am constatat că rasele mari şi gigante aveau mai multe şanse să moară de cancer mult mai devreme faţă de câinii de talie mică. Câinii mari nu îmbătrânesc neapărat mai repede decât rasele mai mici, dar cercetările au arătat că, pe măsură ce greutatea corporală medie a rasei creşte, creşte şi riscul de cancer”, a declarat autorul principal al studiului, doctorul Jack da Silva, potrivit Adelaide.

Astfel, potrivit studiului publicat în „The American Naturalist”, câinii din rasele mari nu îmbătrânesc mai repede decât cei din rasele mai mici, ci sunt mai susceptibili la cancer. Însă, chiar dacă aceste informații pot părea alarmante pentru proprietarii de patrupezi din rase mari, doctorul Da Silva este optimist cu privire la perspectivele speranței de viață la câini, și este de părere că aceștia se pot adapta, acest lucru aducându-le o durată de viață mai mare.

Cu alte cuvinte, în viitor, datorită evoluției, câinii mari ar putea avea pui care sunt mai mici în mărime decât cei de acum, iar asta i-ar ajuta să trăiască mai mult.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net