Vlogger, la 56 de ani! Cum i s-a schimbat viața la 180 de grade unui brigadier utilaj de la Cariera Roșiuța, după pensie

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Am putea să începem acest articol cu un motto despre viață, însă credem că cele mai vii lecții pe care le putem învăța sunt cele trăite de noi, iar de asta ne-a convins și John Răuț (56 de ani), care s-a apucat de vlogging și blogging la 54 de ani, chiar la scurt timp după ce a ieșit la pensie.

Motivul pentru care a ales asta? Ei bine, în primul rând pentru a trăi experiențe de neuitat, ceea ce se și întâmplă, pentru că nu regretă și continuă să facă asta, dar și pentru a fi ajutor pentru oamenii trecuți de prima tinerețe. Noi zicem că-i un exemplu pentru fiecare dintre noi, doar curaj să avem pentru a explora. Aflați povestea domnului John Răuț, din Motru, județul Gorj, nouă ni s-a părut fascinantă.

Vlogger la 56 de ani, domnul Răuț a ales să străbată țara în lung și-n lat. După ce a descoperit frumusețea României, pensionarul s-a gândit să încerce mai mult de atât, așa că în aproape doi ani a reușit să bifeze câteva țări, iar Crăciunul l-a petrecut în Zanzibar, în piscină, în costum de Moș Crăciun. Putem să spunem doar că suntem invidioși, în sensul bun.

„Până acum am vizitat Spania, Italia, Turcia, Ungaria, Serbia, acum Tanzania. Am un an și ceva de când ies afară și călătoresc.”, își începe John Răuț povestea, pe care îl puteți urmări pe blogul personal, dar și pe Youtube.

Viața de vlogger: „Doresc să fiu de ajutor și pentru alți oameni ca mine, pensionari”

Viața este un joc de noroc, susține John Răuț pe blogul său, care, de altfel, se numește 6-6.ro. Noi zicem că norocul ni-l mai facem și cu mâna noastră, iar pensionarului, în vârstă de 56 de ani, îi surâde din plin.

„Sunt la început în chestia asta, îmi doresc să fac totul la alt nivel, este vorba și de aparatură. Fac totul din plăcere. Totul a pornit din momentul în care nu am mai lucrat, să nu mai am ziua ocupată de dimineață până seara. Avem 54 de ani când am început să călătoresc. Acum am 56 de ani.

După perioada în care am lucrat a fost acel declic în care efectiv m-am găsit în fața faptului împlinit: ce fac eu toată ziua? Cățel n-am să plimb, pisic n-am să plimb, copiii sunt mari. Și atunci mi-am reluat ce mi-a plăcut din tinerețe, să văd lucruri care nu sunt foarte turistice.

Dacă vă uitați pe blog, eu merg în locuri mai puțin frecventate de turiști, încerc să cunosc parte din cultura lumii care este mai neatinsă, pentru că descopăr o poveste. Adică eu sunt omul care merge în locul ăla în care am auzit că mai sunt tei pietre de la nu știu ce cetate, alea trei pietroaie, pentru mine, îmi dau o poveste sau mă lasă să visez la o poveste. Dacă ar fi recondiționat, ar fi turistic, nu aș mai vedea în spatele lor decât o afacere.”, a povestit John Răuț, în exclusivitate pentru Click!.

Își face majoritatea vacanțelor singur!

John Răuț a petrecut Crăciunul pe plajele exotice din Zanzibar, unde a plecat cu ajutorul unei agenții de turism, însă, de obicei, preferă să-și facă vacanțele singur.

image

„După cum bine știți, o locație turistică îți oferă un confort, dar și lucrurile astea care sunt mai puțin explorate, văzute, au și ele povestea lor. Ei, poveștile astea mă atrag foarte mult, iar pornirea de a face blogul și vloggul pe Youtube a fost pentru acele persoane care, la un moment dat, își găsesc timpul acela liber și zic: băi, i-a să văd și eu ce e acolo, îl verific și eu pe omul ăsta, poate a zis bine, poate nu a zis, măcar încerc. Simt și eu ce a simțit el? Și asta a fost dorința de a face o trecere în revistă pe unde am trecut, pentru că în orice drum făcut, fără a fi foarte fi stabilit, perioada, timpul, drum ocazional, nu se poate să nu găsești două-trei obiective care să-ți trezească interesul.

Este o chestie pentru suflet, o noutate cu care nu te întâlnești în fiecare zi. De exemplu, mergând de la Sibiu la Brașov am auzit de Mânăstirea rupestră Șinca Veche, am zis hai să vedem ce e acolo. Mă rog, e o chestie turistică acum, însă ce vreau să spun este că oamenii trebuie să vadă, să își deschidă sufletul către nou și să cerceteze.”, este de părerea John Răuț.

John Răuț încurajează pensionarii la vacanțe: „Pot începe cu un turism intern, dacă nu afară”

În România, foarte puțini oameni sunt cei care au curaj să plece de acasă, alții se lovesc de buget, însă dacă știi să faci economii și să cauți ofertele potrivite, John Răuț susține că poți să călătorești pe bani puțini, iar la schimb să colectezi amintiri pentru toată viața.

„Venind din zona în care am lucrat, mi-am dat seama că sunt foști colegi care au posibilitatea materială de a face excursii vacanțe, să plece să viziteze, dar le este teamă, le este teamă de nou, de lucruri care implică o comunicare mai deosebită, lucrurile astea digitale pe care nu le stăpânesc fantastic.

Așa că am decis să vin ajutorul acelor oameni care cred că nu se descurcă, cum eram și eu, însă care pot să reușească. Sunt oameni de toate categoriile car fac asta, nu trebuie să fii un absolvent de IT ca să știi să-ți faci o rezervare, tocmai din dorința de a le da curaj să facă și ei. Am vrut ca oamenii să înțeleagă că am reușit să fac asta, să înțeleagă că poți ieși din zona de confort, că acum pot să călătoresc când vreau și unde vreau, lucru pe care îl pot face și ei, și alți oameni ca mine, pensionari care nu au curaj să încerce.

Pot începe cu un turism intern, dacă nu afară. Vă spun, sunt foști colegi care nu au fost să vadă nici măcar Marea Neagră, ceea ce mi se pare absolut uimitor, pentru niște oameni care ajung la o anumită vârstă, apoi apare acel clopoțel și îți spui: ce îmi mai oferă viața de acum înainte? Nu mai am timp să le fac pe toate.”, susține vloggerul de 56 de ani.

Crăciun în Zanzibar! John Răuț s-a bucurat de mese bogate în fructe de mare

Dacă vă întrebați care a fost meniul pentru seara de Crăciun, ei bine, în Zanzibar nu au fost sarmale și piftii, însă au fost delicatese specifice locului, fructe exotice și specialități diferite.

image

„Am avut pește, fructe de mare, în special calamar și caracatiță, dar în special multe, multe fructe. Un mango aici e un galben auriu.”, ne-a mai spus John Răuț.

image

Să călătorești înseamnă nu doar să descoperi culturi sau diferite tipologii de oameni, ci și o cunoaștere a sinelui. Mulți oameni se întorc complet schimbați după ce ajung să călătorească. Să experimentăm cu încredere, ne sugerează curajosul vlogger de 56 de ani.

„Zanzibar a fost o chestie mai veche, îmi doream demult să ajung aici. Zanzibar înseamnă coasta negrilor. Sau Coasta pe care trăiesc negrii. Am plătit bilete de avion + cazare 2.700 de euro, plus 800 de euro pentru excursii pe insula pe care suntem. În total, cam 3500 de euro 10 zile. Avem all inclusive, dar nu cu băuturi alcoolice, în rest, totul e inclus. Resortul este ok, toate aici sunt ok, pentru că pornesc de la un concept european.

În seara de Ajun a fost un spectacol de animație, aperitivul în piscină. Am servit cina pe seara. Muzică, a fost ceva interesant, inedit. De altfel, am fost la shopping, am fost să cumpărăm suveniruri pentru întoarcerea în țară. Este un resort de italieni. Sunt cu prietena mea. Din România, din păcate, suntem singuri, sunt 90% italieni, lituanieni. Resortul a fost exclusivist pentru italieni.”, ne-a mai spus John Răuț.

Ce a vizitat în Zanzibar!

„Am fost să vedem capitala Zanzibar City și orașul de piatră, vechiul oraș, construit în mare parte de portughezi, că primii au fost arabii, dar portughezii și-au pus amprenta. Am fost la Insula Închisorii n.r. Prison Island), ceva în gen Alcatraz, între 1820-1900, aici a fost un mare comerț de sclavi. Este o insuliță lângă Zanzibar City, la 20 de minute de mers cu barca.

Madagascarul și Zanzibarul erau centre de pornire al sclavilor către Europa și restul lumii, în special pentru americani. S-a construit o închisoare care nu a avut niciun condamnat, din fericire, apoi au venit britanicii, iar faimoasa închisoare a devenit spital pentru bolnavii de holeră.

A doua zi am vizitat ferma lor de mirodenii, un fel de sat tipic zanzibarez, un fel de grădină botanică, este în mijlocul naturii, în care am văzut toate speciile astea exotice. Lângă ferma asta era un sat zanzibarez, ne-am interesat ce le putem duce copiilor din Zanzibar, așa că dacă are cineva intenția asta, ar fi bine să nu le aducă cineva dulciuri.

Pentru că ei nu au un sistem sanitar foarte bine pus la punct și dacă toată lumea le dă dulciuri nu e bine. L-am rugat pe cel care ne-a făcut turul privat și le-am explicat că vrem să le dăm câte ceva. Nu am făcut din asta un scop, ci să îi bucurăm. Au venit mai mulți copii, le-am dus rechizite, nu știam dacă le-am dat la toți. A fost o chestie foarte frumoasă.”, ne-a mai spus John Răuț, bine informat despre împrejurimile din Zanzibar.

A terminat facultatea de inginer la 50 de ani!

Pentru că a fost nevoit să muncească, mai ales după ce și-a întemeiat o familie, John Răuț a renunțat la studii, însă nu pentru totdeauna. Nu a abandonat gândul de a-și termina facultatea, așa că la 50 de ani și-a dat licența și a plecat acasă cu o diplomă, după 30 de ani de la începerea facultății, chiar dacă peste trei ani a ieșit la pensie. Nu există lucru pe care să nu-l putem face, piedicile ni le punem singuri, motivația este foarte importantă, de asta ne-a convins și John Răuț.

„Înainte de Revoluție nu erau cadre profesionale suficiente, iar după Armată am lucrat la o școală generală ca suplinitor și inclusiv doi frați de-ai mei mi-au fost elevi, dar nu putem să numim asta profesie.

Apoi am plecat la Petroșani, unde am început o facultate de Mașini și Instalații Miniere, am făcut patru ani, după care m-am căsătorit, au apărut copiii, am renunțat la facultate, pentru că lucram.

Era foarte greu să mă descurc și cu școala, și cu serviciul, părinții erau cu ceilalți frați. Am renunțat la școală pentru serviciu, am început să câștig bani din muncă, să am grijă de familie, să mai mergem în câte un concediu.

Am lăsat studiul pentru licență pentru mai târziu, după care nu mi-au mai fost necesare studiile, având o funcție de execuție. Ca inginer câștigam mai puțin, nu a mai fost o necesitate. La 50 de ani, însă, am dat licența și am terminat și studiile. La trei ani după am ieșit la pensie.”, ne-a mai spus John Răuț.

John Răuț: „Am scos cărbune pentru țara asta!”

Vloggerul John Răuț a lucrat în cariera Roșiuța și locuiește în orașul minier Motru, județul Gorj. A lucrat toată viața, iar la pensie încearcă să descopere lumea și se relaxează în cele mai inedite locații.

„Schimbarea atitudinii și a ideii de a merge de a merge mai departe a fost după ce am ieșit la pensie după 30 de ani de muncă. Am avut un loc de muncă de execuție, am scos cărbune pentru țara asta.

Am lucrat pentru extracția de cărbune pentru termocentrale, în revizie de utilaje de mare capacitate. Eram brigadier utilaj. Nu era o funcție mare, dar era o funcție care îți ocupa foarte mult timp, nu cele opt ore, erau chiar și 16, 24 de ore consecutiv, în funcție de necesitățile care se puneau la momentul respectiv. Simțeam că este datoria mea față de țară și trebuia să fac asta până la sfârșit.”

Cum să călătorim la pensie?

„Călătoriile sunt de mai multe feluri, pot fi de lux, pot fi călătorii de buget. Întotdeauna aștept să prind un preț bun pentru avion, pentru cazare. Îmi stabilesc mai multe obiective pentru mai multe perioade ale anului. În urmă cu două luni, de exemplu, cineva mi-a zis că a fost în Italia.

Un vacanță de 3-4 zile în Europa nu te costă mai mult de 500-600 de euro. Nu prin agenție, ci luate toate pas cu pas. Acum, în Zanzibar, am fost prin agenție. Prefer fără agenție pentru că iese mai ieftină vacanța, însă sunt avantaje și dezavantaje, fiecare cum dorește.

De exemplu, agenția se ocupă de tot, te scutește de multe lucruri, e adevărat. Dar poți căuta singuri bilete, cazare și tot itinerariul și ieși pe plus cu 2/3 zile de vacanță. Dacă vă uitați pe orice site, pentru Zanzibar, pentru două persoane costă în jur de 3.000 de euro.”, ne-a mai spus vloggerul pensionar.

Ce va face mai departe vloggerul John Răuț?

Practic, pentru vloggerul de 56 de ani viața este la început, urmează să mai vadă și alte locații de vis, nu se oprește aici, ba chiar acesta este doar începutul. John Răuț nu se vede stând și nefăcând nimic, ci explorând lumea.

„După fiecare călătorie vrei să vezi altceva, să ai alt obiectiv. Odată ce guști din asta, nu te mai poți opri. Facem tot ce se poate atâta timp cât te duc picioarele. E timp și pentru croaziere, în funcție de mobilitatea fiecăruia.

Nu mă văd stând în fața blocului sau jucând șah în fața blocului, mă văd descoperind lumea. Am ajuns în era în care putem rupe distanțele foarte ușor. Înainte, ca să ajungi în Zanzibar din România aveai nevoie de două zile sau naval în 3 săptămâni.

Să călătorești nu înseamnă să te trezești la ora 10, ci să te organizezi cu timpul. Nu e o chestie plafonată, dorm și mănânc când vreau, este greșită, chiar dacă ești și la all inclusive. Trebuie să mergi și să explorezi.”, ne-a mai spus, în încheiere, John Răuț.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Foto Getty Images jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cafea antiglont jpg
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Garry Kasparov (2) jpg
carabinieri
image png
horoscop compatibilitate jpg
carne gratar jpg
roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net