Grupul Telegram ”Iarbă dulce”, desființat de Diicot! Peste 11.000 de tineri cumpărau droguri

Rețeaua de droguri "Iarbă dulce", cu peste 11 mii de membri, a fost desființată în urma unor raiduri ale poliției. La percheziții a fost găsită muniție pentru arme de foc.

Rețeaua adunase peste 11 mii de membri, cei mai mulți dintre ei, elevi și studenți. Foto: Click.
Rețeaua adunase peste 11 mii de membri, cei mai mulți dintre ei, elevi și studenți. Foto: Click.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală împreună cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate au pus în aplicare, ieri, 17 mandate de percheziție domiciliară pentru București, Brăila, Ilfov, Galați, Mureș și Dâmbovița, într-o cauză privind săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

Cum funcționa rețeaua

Rețeaua funcționa pe platforma Telegram și adunase peste 11 mii de membri, cei mai mulți dintre ei, elevi și studenți.

În cauză s-a reținut că, în anul 2022 s-a constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri și consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicații criptate de comunicare, platformă ce înregistrează în prezent aproximativ 11.000 de membri activi, în România.

Distribuția drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatori tineri, din categoria elevilor și studenților, sub protecția anonimatului”, precizează procurorii DIICOT.

Înscrierea în rețea se făcea doar cu recomandare, iar mesajele erau criptate. Consumatorii aveau acces la droguri de mare risc, de la canabis până la pastile de ecstasy şi LSD și alte substanțe interzise.

Rețeaua "Iarbă dulce", activă din luna mai 2022

Rețeaua, cunoscută drept "Iarbă dulce", era activă din luna mai, anul trecut. Pe Telegram se generau, zilnic, cel puțin 40 de mii de mesaje, toate având ca subiect drogurile.

La cele 16 percheziții, ofițerii antidrog au găsit 3,5 kilograme de canabis, 228 de comprimate de ecstasy, 48 de timbre LSD și 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă.

Drogurile identificate aveau ca destinație în special, comercializarea stradală. Gruparea ar fi fost structurată pe paliere și nivele de acces și ar fi asigurat distribuția de droguri de risc și de mare risc, la nivel național, în majoritatea marilor orașe", au mai spus anchetatorii.

Clienții contactau direct distribuitorii principali ai rețelei

În urma negocierilor online, clienții contactau direct distribuitorii principali ai platformei, fiind apoi trimiși la cel mai apropiat dealer în funcție de localitate și tipul de drog solicitat.

Ca mod de operare, clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii stabite la momentul interacțiunii.

Distribuitorii își promovau ofertele de droguri pe această platformă și astfel se să împărțeau zonele de distribuție, în scopul acaparării a câtor mai mulți clienți", au mai adăugat procurorii Diicot.

Polițiștii au confiscat  droguri, telefoane, bani, dar și cartușe de 9 milimetrii

Administratorul platformei modera discuțiile și selecta componența membrilor grupului.

Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor", au mai spus anchetatorii.

Anchetatorii au mai confiscat și 20 de telefoane mobile, sume în lei, dolari și euro, dar și două cartușe de 9 milimetri pentru armele de foc. 

La sediul DIICOT au fost conduse 15 persoane, dintre care 13 au fost reținute în arestul central al Capitalei, iar două au fost lăsate în libertate, conform Antena 3. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net