Povestea Telegram. Aplicația care prezintă războiul din Ucraina prin ochii civililor

Încă de la lansarea sa din 2013, Telegram a crescut de la o simplă aplicație de mesagerie la o adevarată rețea de socializare. Baza sa de utilizatori nu este la fel de vastă ca cea a WhatsApp, iar platforma sa de difuzare este o fracțiune de dimensiunea Twitter, dar își arată totuși utilizarea, mai ales pe timp de război.

Telegram png

În timp ce Telegram a fost implicat în controverse pentru o mare parte a vieții sale, a devenit o sursă vitală de comunicare în timpul invaziei Ucrainei. Dar, dacă toate acestea sunt noi, vom vedea de ce Telegram a ieșit în fața celorlalte aplicații pe vreme de conflict..

Ce este Telegram?

În esență, Telegram este puțin mai mult decât o aplicație de mesagerie precum WhatsApp sau Signal, dar oferă și canale deschise care permit unui singur utilizator sau unui grup de utilizatori să comunice cu un număr mare printr-o metodă similară cu a unui cont Twitter.

Acest lucru s-a dovedit a fi atât o binecuvântare, cât și un blestem pentru Telegram și utilizatorii săi, deoarece aceste canale pot fi folosite atât pentru bine, cât și pentru rău. În acest moment, după cum relatează Wired, aplicația este o modalitate cheie pentru ucraineni de a primi actualizări de la guvern în timpul invaziei.

Cine a făcut Telegram?

Telegram a fost co-fondat de Pavel și Nikolai Durov, frații care creaseră anterior VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, o rețea socială folosită pentru mesaje publice și private, partajare audio și video, precum și pentru jocuri online. În ianuarie, SimpleWeb a raportat că VK a fost al patrulea cel mai vizitat site web din Rusia, după Yandex, YouTube și pagina de pornire în limba rusă a Google. În 2016, Michael Solomon de la Forbes l-a descris pe Pavel Durov (foto de mai jos) drept „Mark Zuckerberg al Rusiei”.

Asta ar trebui să tragă un semnal de alarmă? VK, un site rusesc, deține Telegram, așa cum Facebook deține WhatsApp?

Există un anumit grad de creare de mituri în jurul a ceea ce s-a întâmplat exact. Telegram a fost lansat, inițial, ca un proiect secundar de către frații Durov, Nikolai s-a ocupat de codificare și Pavel ca CEO, în timp ce ambii erau la VK.

În februarie 2014, poporul ucrainean l-a înlăturat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici, determinând Rusia să invadeze și să anexeze peninsula Crimeea. Până la începutul lunii aprilie, Pavel Durov și-a dat anunțul, TechCrunch afirmând la acea vreme că CEO-ul a rezistat presiunii de a suprima paginile care criticau guvernul rus.

Următorul fragment nu este clar, dar Durov a susținut că demisia sa, datată pe 21 martie, a fost o farsă a lui de April Fools. TechCrunch consideră că a fost o chestiune de principiu, dar este greu să fii clar unde, cine și de ce. În mod similar, pe 17 aprilie, Moscow Times l-a citat pe Durov spunând că a părăsit compania după ce a fost presat să dezvăluie detalii despre conturi despre ucrainenii care protestează împotriva președintelui de atunci, Viktor Ianukovici.

Pe site-ul Telegram , se spune că Pavel Durov „sprijină Telegram din punct de vedere financiar și ideologic, în timp ce contribuția lui Nikolai (Duvov) este tehnologică”. În prezent, echipa Telegram are sediul în Dubai, după ce a plecat din Rusia, s-a mutat din Berlin, Londra și Singapore. Între timp, compania care deține Telegram este înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

Cum s-a remarcat Telegram în timpul conflictului din Ucraina?

Chiar dacă, la bază, e creată de ruși, platforma a abandonat legile de la Kremlin, devenind independentă și nonconformistă. Așadar, libertatea de exprimare este ca la ea acasă pe Telegram.

Totuși, în timpul conflictului, mai multe canale de Telegram au relatat, cu ajutorul civililor, evenimente de pe câmpul de luptă, oferind persoanelor din Occident șansa să vadă lucrurile pe care le trăiesc ucrainienii în fiecare zi. 

Chiar dacă există și canale de Telegram dedicate războiului din Ucraina, există și canale care prezintă doar perspectiva rusească a problemei, acolo unde războiul nu există, ci este o „operațiune specială militară”.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net