A fost descifrat codul secret al reginei Maria Stuart. Ce scria, de fapt, în scrisorile ei
Unul dintre cele mai mari secrete din istorie a fost, în sfârșit, aflat, după 450 de ani. Este vorba despre scrisorile scrise de Mary I a Scoției în timpul încarcerării sale la ordinele Reginei Elisabeta I.
Un specialist în copyright, un profesor de muzică și un inginer de software au descoperit ce se ascundea, de fapt, în celebrele scrisori.
Potrivit Financial Times, simbolurile ascunse în mesajele trimise de Maria Stuart dezvăluie, printre altele, informații secrete despre încercările ei de a redobândi tronul Scoției și de a interveni în politică.
Cum au fost descoperite scrisorile
Criptografii au găsit scrisorile reginei Maria Stuart în timp ce vânau documente criptate în arhivele online ale Bibliotecii Naționale a Franței.
Majoritatea scrisorilor, care sunt 57 în total, fac parte corespondența dintre Mary I și ambasadorul francez în Anglia, Michel de Castelnau de Mauvissière, acestea fiind scrise în timp ce regina Scoției se afla în arest la domiciliu în casa din Sheffiled a Contelui de Shrewsbury.
Scrisorile au fost scrise între 1578 și 1584 și se încheie cu doar câțiva ani înainte ca Mary I să fie decapitată pe 8 februarie 1587. În texte, Maria Stuart încerca să fie eliberată pentru a își relua tronul și de a-i asigura viitorul fiului ei James, în timp ce negocia eliberarea sa și se implica în politicile de pe continent.
Mai mult decât atât, Maria Stuart vorbește și despre comploturi instigate împotriva ei și se plânge de condițiile grele din captivitate.
Istoricul Dr. Jon Guy, un expert în regina Scoției de la Universitatea Cambridge, a spus că „aceste descoperiri vor fi o senzație literară și istorică. Ele marchează cea mai importantă descoperire despre Mary Stuart, Regina Scoției, din ultimii 100 de ani”.
„Aceste noi documente, însumând în jur de 50.000 de cuvinte, arată că Mary era un analist al afacerilor internaționale isteț și atent”, a mai spus Guy.
„Ele îi vor ține ocupați pe istoricii Marii Britanii și ai Europei și pe studenții limbii franceze și a primelor tehnici moderne de criptare pentru mulți ani de acum înainte”.
Scrisorile au fost descoperite de George Lasry, un cercetător IT și expert independent în descifrarea codurilor secrete, Norbert Biermann, pianist și profesor de muzică de la Universitatea de Arte din Berlin și Satoshi Tomokiyo, administratorul site-ului Cryptania și expert în copyright.
Codul secret are 219 de simboluri
Aparent banale, scrisoarile au fost scrise cu ajutorul unui cod cu 219 simboluri, au fost catalogate în mod eronat ca având legătură cu „chestiuni ce țin de Italia”. După ce textul a fost introdus într-un algoritm specializat de spargere a codurilor, cei trei au rămas surprinși să descopere câteva cuvinte în limba franceză.
Cuvintele, precum „prochain” (următor), „temps” (timp) și „moins” (puțin) le-au oferit indicii despre semnificația simbolurilor utilizate, dar echipa a realizat în curând că cifrul ascundea mult mai multe secrete.
Spre exemplu, un simbol specific era folosit pentru a semnala că litera precedentă ar trebui repetată, în timp ce un altul era folosit pentru a indica faptul că o literă ar trebui ignorată.
Un alt simbol reprezenta încheierea unei propoziții. Simboluri diferite fuseseră folosite pentru părți ale unor cuvinte, precum „que” în „catholiques”, „ant” în „advantage” și „ion” în „persecution”. Cuvinte frecvente, precum „roy” (rege), „royne” (regină), „monsieur” și „madame” aveau fiecare câte un simbol unic, în timp ce litera „C” se referea la Regele Franței, iar litera „d” la Regele Spaniei.
Pentru a face codul încă și mai greu de descifrat, s-au folosit simboluri comune pentru unele vocale și consoane, precum și simboluri separate pentru substantive care reprezintă nume sau luni.
„Am mai descifrat coduri secrete ale unor regi și regine în trecut și ele sunt foarte interesante, dar cu Mary, Regina Scoției, a fost remarcabil întrucât aveam atât de multe scrisori nepublicate descifrate și pentru că este atât de faimoasă”, a povestit Lasry.
Cine a fost Maria Stuart și care a fost soarta ei
Maria Stuart s-a născut în 1542 și a devenit regină de când era doar un bebeluș. De la 6 ani a fost crescută la curtea regală franceză, căsătorindu-se într-un final cu Francis, moștenitorul tronului Franței. Cu toate că Francis a devenit rege, acesta a murit la doar un an după ce a venit pe tron, iar May s-a mutat înapoi în Scoția.
După ce soțul i-a murit, nobilimea s-a întors împotriva ei și a fost obligată să fugă în Anglia, unde a fost închisă de Elisabeta I, care se temea că Mary va încerca să o înlocuiască. Fiind urmașa sorei lui Henry al VIII-lea, Mary avea dreptul de a pretinde tronul Angliei, iar mulți catolici o vedeau pe ea ca fiind regina legitimă, nerecunoscând căsătoria dintre Henry și Anne Boleyn, mama Elisabetei.
Considerată o amenințare prea mare, Mary a trăit în captivitate 19 ani și a fost executată în 1587 la vârsta de 44 de ani pentru implicarea ei într-un complot de asasinare a Elisabetei.