A murit Alexei Navalnîi, cel mai mare dușman politic al lui Putin. Era încarcerat la „Lupul Polar”, în Siberia
A murit Alexei Navalnîi, cel mai mare dușman politic al lui Putin, miercuri, 16 februarie, în timp ce se afla într-o închisoare din Siberia. Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a murit după o scurtă plimbare. I s-a făcut rău și s-a prăbușit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalny își ispășea pedeapsa, relatează Reuters. Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani.
Nu se cunosc cauzele morții
Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie.
„La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa. (...) Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite'', a indicat Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat.
Potrivit Kommersant, Departamentul Serviciului penitenciar federal pentru districtul autonom Yamal-Nenets a anunțat decesul opozantului Alexei Navalny în colonia corecțională nr. 3. Acesta s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința. Medicii au declarat decesul acestuia.
The Federal Penitentiary Service of Russia in the Yamalo-Nenets Autonomous Okrug is spreading the news of Alexey Navalny's death in IK-3. We have no confirmation of this yet. Alexey's lawyer is currently on his way to Kharp. As soon as we have some information, we will report on…
— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) February 16, 2024
„Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive”, se arată în comunicat.
Potrivit Serviciului Federal Penitenciar, cauzele decesului sunt în curs de stabilire. Potrivit unei surse RT, Alexei Navalny a suferit un cheag de sânge.
Președintrele Vladimir Putin a fost informat despre decesul lui Navalnîi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Mutat în cea mai dură închisoare
Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, fusese mutat, în decembrie, la „Lupul Polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic
În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni.
În luna ianuarie, opozantul rus s-a adresat Curții Supreme din Moscova pentru a se plânge de condițiile extrem de dure din colonia penală în care era încarcerat.
Adresându-se instanței printr-un apel video, Aleksei Navalnîi a povestit despre condițiile dure din colonia penală din Siberia, în special despre frigul crâncen, dar și că avea un timp extrem de limitat în care trebuia să ia masa.
Activistul în vârstă de 47 de ani ispăşea o pedeapsă pentru "extremism" într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică, în condiţii foarte dificile.
Cine a fost Alexei Navalnîiâ
Fost politician naționalist, Navalnîi a ajutat la declanșarea protestelor din 2011-2012 în Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul de apropiați ai lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri ingenioase care au adunat sute de milioane de vizualizări.
Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei.
A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului. El a făcut dezvăluiri de impact despre un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Vladimir Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.
La diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit.
El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.
Navalnîi, despre care Kremlinul susţine că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok.
Transferat în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat.