A murit cea mai în vârstă femeie din lume! Câți ani avea și ce mesaj cutremurător a transmis de pe patul de moarte
A murit cea mai în vârstă femeie din lume. Avea 117 ani și era din nord-estul Spaniei. Maria Branyas supravieţuise pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, precum şi Covid-ului. Secretul longevității ei ar fi fost pozitivitatea, stabilitatea emoțională și legătura strânsă cu familia.
Maria Branyas Morera a murit la 117 ani
Cea mai în vârstă persoană, spaniola Maria Branyas Morera, care s-a născut în SUA în 1907 și a trăit două pandemii și două războaie mondiale, a murit la vârsta de 117 ani, a spus familia ei. „Maria Branyas ne-a părăsit. A murit cum și-a dorit: în somn și fără durere”, a scris familia ei pe contul ei de pe X, marți. „Ne vom aminti mereu de ea pentru sfaturile și amabilitatea ei.”
Branyas, care a locuit în ultimele două decenii în azilul de bătrâni Santa Maria del Tura din orașul Olot din nord-estul Spaniei, a spus într-o postare că se simte slăbită. „Timpul este aproape. Nu plânge, nu-mi plac lacrimile. Și mai presus de toate, nu suferi pentru mine. Oriunde mă voi duce, voi fi fericită”, a spus ea în postarea pe contul ei, care este condus de familia ei.
Branyas a trecut prin gripă, pandemie și războaie
Guinness World Records a recunoscut oficial statutul lui Branyas de cea mai în vârstă persoană din lume în ianuarie 2023, după moartea, la vârsta de 118 ani, a călugăriței franceze Lucile Randon. Cea mai în vârstă persoană în viață este japoneza Tomiko Itooka, care s-a născut pe 23 mai 1908 și are 116 ani, potrivit Grupului de Cercetare în Gerontologie din SUA .
Branyas, care a trecut prin gripa din 1918, primul și al doilea război mondial și războiul civil din Spania, a luat Covid-19 în 2020, la doar câteva săptămâni după ce a împlinit 113 ani. A fost închisă în camera ei din casă, dar și-a revenit complet.
Longevitatea ei a provenit din „ordine, liniște, conexiune bună cu familia"
Fiica ei cea mică, Rosa Moret, a atribuit cândva longevitatea mamei sale geneticii. „Ea nu a fost niciodată la spital, nu și-a rupt niciodată niciun oase, este bine, nu are dureri”, a declarat Moret pentru televiziunea regională catalană în 2023. Branyas a declarat pentru site-ul Guinness World Records că crede că longevitatea ei provine din „ordine, liniște, conexiune bună cu familia și prietenii, contact cu natura, stabilitate emoțională, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate și departe de oamenii toxici”. „Cred că longevitatea înseamnă și a fi norocos”, a spus Branyas, care a folosit un dispozitiv voce-text pentru a se exprima mai târziu în viață.
Despre copilăria acesteia
S-a născut în San Francisco la 4 martie 1907, la scurt timp după ce familia ei s-a mutat în SUA din Mexic. După ce a petrecut și în Texas și New Orleans, familia s-a întors în Spania natală în 1915, în timp ce primul război mondial era în desfășurare, ceea ce a complicat călătoria peste Atlantic.
Traversarea a fost marcată de tragedie, tatăl ei a murit de tuberculoză spre sfârșitul călătoriei și sicriul său a fost aruncat în mare. Branyas și mama ei s-au stabilit în Barcelona. În 1931, cu cinci ani înainte de începerea războiului civil din Spania din 1936-1939, ea s-a căsătorit cu un medic. Cuplul a trăit împreună timp de patru decenii până când soțul ei a murit la vârsta de 72 de ani. Au avut trei copii, dintre care unul a murit, 11 nepoți și mulți strănepoți.
Care a fost cea mai în vârstă persoană verificată care a trăit vreodată
Manel Esteller, parte dintr-o echipă de cercetători de la Universitatea din Barcelona, care a studiat ADN-ul lui Branyas pentru a determina cauzele longevității ei, a declarat pentru cotidianul spaniol ABC în octombrie 2023 că a fost surprins de starea ei bună de sănătate.
„Mintea ei este complet lucidă. Își amintește cu o claritate impresionantă episoade de când avea doar patru ani, și nu are nicio boală cardiovasculară, care este frecventă la vârstnici. Singurele lucruri pe care le are sunt probleme de mobilitate și auz. Este incredibil”, a spus profesorul de genetică.
Cea mai în vârstă persoană verificată care a trăit vreodată a fost Jeanne Louise Calment, o franceză care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani și 164 de zile.