Avertismentul SUA privind implicarea Rusiei în alegerile din România: „Consecințe negative grave”
Statele Unite au reacționat dur după declasificarea documentelor CSAT (Consiliului Suprem de Apărare a Țării), care au evidențiat interferența Rusiei în procesul electoral din România. Într-un comunicat oficial, Departamentul de Stat al SUA a exprimat preocupări serioase legate de influența malignă a Rusiei, subliniind riscurile la care se expune România prin distanțarea de valorile occidentale.
SUA: Semnal de alarmă
Conform documentelor CSAT, Rusia a desfășurat activități cibernetice menite să influențeze votul românilor, sprijinind candidatura lui Călin Georgescu, un politician cu o retorică naționalistă pro-rusă.
Georgescu a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, ridicând semne de întrebare cu privire la integritatea procesului electoral.
„Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.
SUA: „Decizia să fie una liberă și nealterată”
Statele Unite au reiterat că nu vor interfera în alegerile din România. Oficialii americani au subliniat că integritatea procesului electoral este esențială.
„Este decizia poporului român pe cine alege, însă este vital ca această decizie să fie una liberă și nealterată de influențe externe. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.
SUA avertizează asupra unor „consecințe severe”
Oficialii americani au avertizat că distanțarea României de Occident și adoptarea unei direcții politice influențate de Rusia ar putea avea consecințe severe asupra relațiilor bilaterale.
„Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, a evidențiat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.
Acest avertisment vine în contextul în care SUA consideră România un partener strategic în regiune, în special în fața agresiunii ruse din Ucraina.
„Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea noastră în domeniul apărării și parteneriatul economic și am făcut pași către călătoriile fără viză. Vom continua să lucrăm împreună pentru a păstra securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri.”, conchide Miller.