Banca uriașă care intră în faliment. Ce se întâmplă cu clienții săi, după ce instituția a adunat datorii de milioane de dolari

Pe motiv că nu își poate plăti datoriile, care se ridică la un total de 64 de miliarde de dolari, o importantă bancă chineză a cerut falimentul. Este vorba despre Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), care a acordat împrumuturi de miliarde de dolari unor firme imobiliare. Căderea marchează unul dintre cele mai mari falimente înregistrate în China.

O importată bancă chineză cere falimentul / Foto: Pixabay
O importată bancă chineză cere falimentul / Foto: Pixabay

O bancă importantă intră în faliment

Vineri, un tribunal din Beijing a acceptat cererea din partea Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), o importantă bancă din China, care a împrumutat miliarde de dolari unor firme imobiliare. Un audit a constatat că datoriile Zhongzhi se ridică la un total de 420 de miliarde de yuani până la 460 de miliarde de yuani (64,4 miliarde de dolari).

În noiembrie, oficialii chinezi au lansat o investigație privind „suspiciuni de infracțiuni” împotriva firmei. Aceasta a urmat unor rapoarte potrivit cărora ZEG a declarat că este insolvabilă. Într-o scrisoare, grupul ar fi declarat că datoriile sale - până la 64 de miliarde de dolari- au depășit activele sale, estimate acum la aproximativ 38 de miliarde de dolari.

Tribunalul din Beijing a publicat o declarație pe rețeaua de socializare WeChat, vineri, 5 ianuarie, în care se spune că „activele ZEG sunt insuficiente pentru a plăti toate datoriile și că, în mod clar, nu are capacitatea de a rambursa integral”, potrivit publicației BBC.

ZEG este un jucător important în sectorul bancar din umbră din China, termen care desemnează un sistem de creditori, brokeri și alți intermediari de credite care nu se încadrează în domeniul bancar reglementat tradițional.

Sistemul bancar paralel nereglementat nu este supus acelorași tipuri de rrestricții în materie de risc, lichiditate și capital ca și băncile tradiționale. Împrumuturile informale au fost întotdeauna prezente în economia chineză, dar sistemul bancar paralel a crescut rapid în urma crizei financiare mondiale din 2008, când creditul era rar. Industria bancară din umbrăă din China este evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari. Această industrie oferă adesea un colac de salvare financiară pentru sectorul imobiliar al țării. Totodată, cândva în plină expansiune, a fost afectată de o criză severă a creditelor, iar unele companii importante sunt acum în pragul colapsului financiar.

Potrivit rapoartelor, la apogeu, divizia de gestionare a activelor a ZEG a gestionat, peste un trilion de yuani (139 miliarde de dolari). Cu toate acestea, nu este imună la criza imobiliară mai amplă și s-a confruntat cu alte probleme în noiembrie, când autoritățile au anunțat că au luat „măsuri penale coercitive” împotriva „multor suspecți”.

Nu este încă clar cine sunt aceștia și nici ce rol joacă în cadrul companiei. În 2021, fondatorul companiei, Xie Zhikun, a murit în urma unui atac de cord. Ultimele evoluții ale ZEG au generat îngrijorări cu privire la noi tulburări în a doua cea mai mare economie din lume, după prăbușirea dezvoltatorului imobiliar Evergrande și problemele financiare de la Country Garden.

În prezent, dezvoltatorii imobiliari aflați în dificultate datorează băncilor chineze bani în valoare de până la 30% din active. Sectorul imobiliar din China, care include casele, serviciile de închiriere și de brokeraj, precum și materialele de construcție și industriile care produc bunuri care intră în apartamente, reprezintă o treime din producția economică a țării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net