Boala mortală care i-a chinuit pe faraoni a fost, în sfârșit, eradicată în Egipt. Eforturile autorităților au durat 100 de ani

Egiptul a reușit să eradicheze malaria, conform unui anunț făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), un moment descris drept „cu adevărat istoric”.

Malaria a fost eradicată din Egipt / foto: Pixabay
Malaria a fost eradicată din Egipt / foto: Pixabay

Această boală infecțioasă transmisă de țânțari, care a afectat țara timp de mii de ani, a fost, în sfârșit, eliminată.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat semnificația istorică a acestui succes, spunând că malaria, care a fost o amenințare încă din timpul faraonilor, face acum parte din trecutul Egiptului.

Eforturile de eradicare au durat aproape un secol

Eforturile pentru eradicarea malariei în Egipt au durat aproape un secol, autoritățile locale lucrând neîntrerupt pentru a elimina această boală mortală.

Pentru a obține certificarea de „țară liberă de malarie”, Egiptul a trebuit să demonstreze că transmiterea parazitului a fost complet întreruptă pentru o perioadă de cel puțin trei ani consecutivi.

Această realizare este deosebit de importantă, având în vedere că malaria continuă să fie o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, ucigând anual peste 600.000 de persoane, majoritatea pe continentul african.

OMS a felicitat atât guvernul, cât și poporul egiptean pentru eforturile lor susținute în combaterea acestei boli. Egiptul devine astfel a treia țară din regiunea Mediteranei de Est care primește certificarea „liber de malarie”, după Emiratele Arabe Unite și Maroc.

La nivel global, 44 de țări și un teritoriu au atins această etapă de eradicare, dar OMS avertizează că certificarea reprezintă doar începutul unui nou capitol. Egiptul trebuie să rămână vigilent pentru a-și păstra statutul și a preveni reintroducerea bolii.

Când a început Egiptul lupta împotriva malariei

Istoria luptei Egiptului împotriva malariei a început în anii 1920, când s-au luat măsuri pentru a reduce contactul dintre oameni și țânțari. Printre primele măsuri s-a numărat interzicerea cultivării orezului și a altor culturi agricole în apropierea zonelor locuite.

Malaria este cauzată de un parazit transmis prin înțepăturile de țânțari, iar deși vaccinurile sunt disponibile în unele regiuni, prevenirea înțepăturilor și monitorizarea atentă rămân cele mai eficiente metode de combatere a bolii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
akita 5763408 1280 jpg
moldova1 jpg
image png
MAE
front bloc jpg
ceata png
1 respiratie urat mirositoare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net