Cât va mai dura războiul din Ucraina? Cum vor fi afectați românii? Analiza unui expert in relații internaționale

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Conflictul din Ucraina s-a dovedit a fi foarte sângeros, mulți civili fiind uciși. Clădiri ce aveau o importanță culturală au fost lovite, iar altele sunt în calea bombardamentului. Alături de ucrainieni, și noi, care suntem sub protecția NATO, vom simți efectele acestui război ce are loc la granița noastră.

razboi nuclear putin rusia jpeg

Războiul din Ucraina a reprezentat un act militar de mare amploare ce n-a mai avut loc pe teritoriul european de 70 ani. Iar cu acest război, o nouă divizare a lumii a avut loc, reamintind de ridicarea Cortinei de Fier în perioada Războiului Rece. 

Cu fiecare sancțiune care cade asupra Rusiei, o altă bombă cade în Ucraina. De la începutul invaziei, foarte multe companii și-au retras complet serviciile de pe piața rusească, iar economia Rusiei a simțit lovituri puternice după ce Uniunea Europeană și Statele Unite au exclus Rusia din sistemul de plăți internaționale Swift

Totuși, nu există zi în care un civil să nu fie ucis în Ucraina, iar întrebarea cea mai mare stă pe buzele tuturor.

Cât va mai dura războiul din Ucraina?

Potrivit Oanei Popescu Zamfir, directorul centrului de studii internaționale, care a acordat un amplu interviu pentru publicația Decât o Revistă, războiul din Ucraina urmează să se sfârșească. Asta deoarece Putin are interesul ca toate părțile implicate să ajungă la masa negocierilor, pe măsură ce sancțiunile și costul războiului afectează grav Rusia. 

Aceasta a mai subliniat că populația Federația Ruse vor observa, indiferent de părerea lor asupra conflictului, implicațiile economice, iar disponibilitatea pentru război va fi profund mai mică.

Cum va fi afectată România de acest conflict?

Oana Zamfir a mai transmis că acest conflict ce are loc la graniță va afecta prețurile. De asemenea, Occidentul, implicit UE, și-a asumat costurile ce au venit prin marginalizarea Rusiei, iar o posibilă întrerupere de gaz din Rusia către Uniunea Europeană ar fi posibilă. 

Printre altele, s-ar putea ca investitorii să perceapă această zonă geografică ca fiind una mai riscantă, inclusiv din cauza refugiaților ucrainieni. 

Chiar și leul românesc ar putea fi afectat. S-ar putea că inflația să lovească piața românească, iar leul să se devalorizeze. 

„Tot peisajul e mult mai instabil. Ne putem aștepta la derapaje anti-democratice, naționaliste, de extremă dreapta. Pe măsură ce entuziasmul și mobilizarea pentru ajutorarea refugiaților vor începe să obosească, e posibil să apară narativele opuse, anti-Ucraina; deja Moscova împinge la greu în regiune tipul ăsta de narative.”, a mai spus Oana Popescu Zamfir pentru sursa citată.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net