Ceremonia de decernare a premiilor Nobel, amânată din cauza coronavirusului, pentru prima dată din 1944
Ceremonia fizică de decernare a premiilor Nobel la 10 decembrie la Stockholm a fost anulată. Acest lucru reprezintă o premieră, din 1944, provocată de pandemia de Covid-19, a fost anunțul făcut marți de către Fundația Nobel.
Premieră în istoria decernării premiilor Nobel. Pandemia de coronavirus a făcut imposibilă decernarea acestora în cadrul unei ceremonii fizice. Cu toate acestea organizatorii au găsit o soluție pentru ca evenimentul să poată avea desfășura.
O ceremonie televizată este prevăzută, în absenţa laureaţilor care vor primi premiile de la distanţă. Câştigătorii premiilor Nobel pentru Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace şi Economie vor fi anunţaţi între 5 şi 12 octombrie de la Stockholm şi Oslo.
"Ultima dată când nu a avut loc ceremonia la Stockholm, era în 1944", în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a explicat pentru AFP Gustav Källstrand, istoric al Fundaţiei Nobel. "Cu toate acestea, va fi o gală online anul acesta", a subliniat el.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai mult epremii nu au fost nici decernate, nici atribuite, chiar dacă Suedia nu a participat la conflict. Premiile din 1944 au fost acordate retroactiv în 1945. Anul acesta, pentru siguranţă, laureaţii vor primi premiile în ţara de rezidenţă, cel mai probabil prin intermediul ambasadelor şi a universităţilor lor", a explicat Fundaţia Nobel.
Donald Trump, printre cei nominalizați la premiul Nobel pentru Pace
Un parlamentar norvegian l-a propus pe preşedintele SUA, Donald Trump, drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru sprijinul acordat înţelegerii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite.
La 13 august, Trump a anunţat că Israelul şi Emiratele Arabe Unite au căzut de acord să stabilească relaţii diplomatice, ca parte a unui amplu acord în urma căruia autorităţile israeliene s-au angajat să stopeze anexarea de teritorii palestiniene ocupate.
Prin acest acord, Emiratele Unite Arabe au devenit a treia ţară arabă care a stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt (1979) şi Iordania (1994). Donald Trump a fost amfitrionul ceremoniei de semnare a acordului, denumit Acordul Abraham.