Charles al III-lea s-a zgârcit la ceremonia de încoronare! Care e motivul acestei decizii controversate

#Casa Regală a Marii Britanii
Ultima actualizare:

Regele Charles al III-lea va organiza, la anul, ceremonia de încoronare, eveniment așteptat cu sufletul la gură de către toți britanicii. Din păcate, mulți vor fi dezamăgiți, deoarece monarhul a tăiat drastic bugetul alocat acestui moment istoric, astfel că încoronarea va fi lipsită de strălucirea și fastul specifice Casei Regale.

Regele Charles (sursa FOTO Getty Images)
Regele Charles (sursa FOTO Getty Images)

Ceremonia de încoronare a al lui Charles al III-lea ar urma să aibă loc pe 3 iunie 2023, iar acest eveniment istoric va marca începutul unei noi ere pentru monarhia britanică. Regele Charles al III-lea, 73 de ani, este cel mai în vârstă monarh care urcă la tronul Marii Britanii, iar încoronarea sa va fi una foarte diferită față de cea pe care a avut-o mama sa, Regina Elisabeta a II-a, în 1953. 

Citește și: Când va fi încoronat Charles al III-lea? Data aleasă are o semnificație aparte

Charles a tăiat din bugetul alocat ceremoniei, în care va fi proclamat, oficial, rege, așa că, potrivit ultimelor surse, evenimentul va fi unul mult mai puțin fastuos și lipsit de strălucire. Noul monarh a redus, de asemenea, lista de invitați de la 8.000 de persoane la doar 2.000. 

Nu rata nici: Cum a reacționat Prințul Charles după ce a aflat că se va mări familia sa

Un alt element important, care va fi eliminat din ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea, este prezentarea tradițională a aurului monarhului. Scaunele regale din catifea vor fi, de asemenea, înlocuite cu scaune obișnuite.

Află și: Băutura pe care regele Charles al III-lea o consumă zilnic

De ce Regele Charles al III-lea a decis să taie bugetul alocat încoronării?

Motivul care ar sta în spatele acestei decizii, este acela că noul rege conștientizează că țara sa trece printr-un moment de tulburări economice și politice. De asemenea, Marea Britanie are de-a face, la acest moment, cu cea mai profundă criză economică a ultimilor ani, inflația crescând cu 10%. Această situație a generat mai multe proteste din partea cetățenilor, iar regele Charles al III-lea ar dori să construiască o monarhie modernă, conștientă de problemele pe care le întâmpină populația de rând, 

Regele este foarte conștient de situația cu care se confruntă britanicii, așa că, deși ceremonia de încoronare va respecta tradițiile Casei Regale, va fi, în același timp, reprezentativă pentru o monarhie modernă. Regele a fost mult timp susținător unei monarhii simplificate și se poate spune că acest proiect se potrivește cu viziunea lui”, a declarat un specialist al Casei Regale pentru Daily Mail

Ce critici i s-au adus Regelui Charles al III-lea pentru reducerea bugetului

Analiștii politici și istoricii avertizează că un astfel de plan ar putea transmite un mesaj greșit lumii și l-ar putea pune pe Regele Charles al III-lea și pe noii membrii ai monarhiei, într-o lumină nefavorabilă în ochii publicului. 

Istoricul Andrew Roberts a declarat pentru Daily Mail că încoronarea ar trebui să o mult așteptată celebrare, după o perioadă marcată de mari frământări economice și conflictul din Ucraina.

Încoronările vin o dată într-o generație. Dacă acest eveniment istoric este perceput ca o încoronare la preț redus, acest aspect se va întoarce împotriva lui. Este o șansă de a reprezenta oamenii și națiunea britanică la nivel global. Ar fi foarte trist dacă aceasta ar fi irosită”.

Ducele de Norfolk, cel care a jucat un rol cheie în planificarea înmormântării Reginei. a fost însărcinat cu organizarea unei încoronări cu buget redus, la ordinele regelui.

Locotenent colonelul Anthony Mather, care a demarata deja pregătirile pentru ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea a spus că și codul vestimentar va fi unul mai puțin formal. "Fără haine de încoronare. Du-le la un muzeu, acolo unde le este locul", a spus el. „Nu va fi o jachetă de tweed și o pereche de blugi, ci un costum de dimineață sau un costum de lounge”.

Istoricul Andrew Roberts a criticat această nouă abordare a lui Charles, prin care a taiat costurile destinate unui eveniment atât de important.

„Marea Britanie își poate exercita puterea în mod eficient doar dacă astfel de ocazii sunt organizate corect. O ceremonie atât specială, precum o încoronare, este o șansă de a atrage atenția lumii asupra Marii Britanii. Ar putea fi o reclamă extraordinară pentru țară”.

Ceremonia lui Charles al III-lea va fi foarte diferită de cea a Reginei Elisabeta a II-a

Planurile pentru ceremonia care urmează să aibă loc anul viitor se vor desfășura foarte diferit față de evenimentul de încoronare de trei ore al Reginei Elisabeta a II-a din 1953, care a fost televizat pentru prima dată și vizionat de milioane de telespectatori. 

După ceremonie, Regina a luat parte la o procesiune de încoronare de patru mile prin Londra, concepută astfel încât să poată fi văzută de cât mai mulți oameni. Un total de 8.251 de invitați au participat la evenimentul ei de încoronare, care a avut loc la Westminster Abbey.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net