Cine e șeful Organizației Mondiale a Sănătății? 10 lucruri despre Tedros Ghebreyesus, omul care l-a enervat pe Donald Trump

Ultima actualizare:

    OMS avertizează asupra coronavirusului
OMS avertizează asupra coronavirusului

Epidemia mondială de COVID-19 a adus în prim plan un personaj de altfel discret și cuminte, concentrat pe misiunile umanitare din țările sărace din Africa. Doctorul microbiolog etiopian Tedros Adhanom Ghebreyesus este șeful OMS din 2017. La 15 aprilie, Donald Trump a decis sistarea donațiilor SUA către OMS, după ce în 2019 contribuția a fost de 400 de milioane $. Ce l-a enervat pe Trump și cum a răspuns Ghebreyesus?

Doctorul microbiolog etiopian Tedros Adhanom Ghebreyesus este șeful OMS din 2017. Până la izbucnirea epidemiei mondiale de COVID-19, puțini știau acest lucru. Peste 210 de țări și teritorii sunt afectate de epidemia de COVID-19, declanșată la finele lui 2019 în piața umedă din Wuhan, provincia chineză Hubei. 2,2 milioane de oameni sunt infectați cu noul coronavirus și peste 145.000 au murit. China a ignorat inițial pneumonia Wuhan, declanșată de un virus necunoscut și abia la 11 ianuarie a informat Organizația Mondială a Sănătății cu privire la riscurile noului coronavirus și a furnizat datele genetce ale virusului ucigaș. Laboratoarele de specialitate din întreaga lume încep să cerceteze cum pot combate molima.

Începuturile unei crize epidemiologice planetare

Însă deja era prea târziu pentru că virusul se propagase pentru că întreaga Chină se pregătea de noul an chinezesc și începuse marea migrație a tinerilor către părinții lor. La 12 ianuarie, OMS emite primele avertismente și recomandări legate de igienă. China închide întreaga provincie Hubei și suspendă zborurile către regiunea carantinată. La începutul lunii februarie virusul ajunsese deja în 40 de țări și OMS a fost întrebată dacă se impune suspendarea zborurilor. Răspunsul a fost ”nu”, bazându-se pe date statistice. Două săptămâni mai târziu, OMS revine asupra decizie și recomandă suspendarea zborurilor și a altor manifestări care încalcă regula distanțării sociale.

Războiul declarațiilor cu SUA și retragerea finanțării

Președintele Trump, aflat în campanie electorală, a reproșat OMS la finele lui martie că ”ține partea Chinei”, că nu colaborează cu Taiwan (n.r. teritoriu considerat de China ca aparținându-i, și susținut în demersurile de autonomie și independență de SUA), că nu a gestionat bine criza, că mușamalizează datele și decide la 15 aprilie să oprească finanțarea SUA către OMS. În 2019, SUA au donat 400 de milioane către OMS și, potrivit unei decizii a Senatului american din februarie, intenționa să contribuie cu 58 de milioane de dolari în 2021. În centrul acestui război politic între marile puteri pe marginea epidemiei ucigașe a picat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Însă cine este acest personaj misterios?

Citește și:

Ce ne recomandă Organizația Mondială a Sănătății pentru a ieși treptat din criza COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, întâlnire de urgență din cauza virusului din China! O epidemie similară a ucis 900 de oameni

Tedros Adhanom Ghebreyesus are 55 de ani, s-a născut la 3 martie în Asmara, Eritrea. Este căsătorit și are cinci copii. A absolvit Universitatea din Asmara, Universitatea Umea, Universitatea din Nottingham și Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra și devine unul dintre cei mai apreciați doctori microbiologi din lume.

Iată 10 lucruri despre șeful Organizației Mondiale a Sănătății

Tedros Adhanom Ghebreyesus este unul dintre cei mai apreciați cercetători din domeniul microbiologiei din lume datorită activității lui în eradicarea malariei. Este directorul general al OMS din 2017 și este primul care nu este de profesie medic și primul director de origine africană, al acestei organizații înființate în 1945 de Organizația națiunilor Unite, după cel de Al Doilea Război Mondial.

1. Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost ministrul etiopian al Sănătății între 2005 și 2012. A fost ministrul Afacerilor Externe între 2012 și 2016.

2. Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a născut în Asmara și copilăria lui a fost traumatizată de malarie. Fratele lui a murit când avea doar 3 ani, răpus de pojar.

3. În 1986, Tedros Adhanom Ghebreyesus își ia licența la Universitatea din Asmara, apoi masteratul în 1992, în Imunologie și Boli Infecțioase, la Universitatea din Londra.

4. Tedros Adhanom Ghebreyesus este ministrul etiopian al Sănătății între 2005-2012. În 2010, Etiopia este desemnată de US State Department drept una din țările cu cele mai notabile rezultate în cadrul programului US Global Health Initiative Plus. Drept rezultat, sute de doctori etiopieni sunt asimilați sistemul de sănătate american, îndeosebi în Detroit.  5. Tedros Adhanom Ghebreyesus se împrietenește pe perioada mandatului cu Bill Clinton (primește donații prin Clinton Foundation pentru OMS) și cu Bill și Melinda Gates.6. Tedros Adhanom Ghebreyesus a coordonat Parteneriatul ROll Back Malaria (2007-2009), programe în cadrul UNAIDS (2009-2010) și Global Fund în lupta contra SIDA, Tuberculoză și Malarie.

7. În iulie 2009, Tedros Adhanom Ghebreyesus este ales șeful Global Fund, organizație înființată de Bill și Melinda Gates care are ca scop lupta contra SIDA, malarie și tuberculoză în țările sărace ale lumii.

8. Tedros Adhanom Ghebreyesus se implică în solidarizarea țărilor africane în vederea dezvoltării unei alianțe pe probleme de sănătate la nivelul întregului continent negru. Începe demersurile în cadrul conferinței din 13-16 iulie de la Adis Abeba, Etiopia.

9. Tedros Adhanom Ghebreyesus are un rol notabil în lupa pentru eradicarea ebolei și reușește să implice mai multe țări în lupta contra bolii încă din 2014. La finele lui 2019, OMS anunță eradicarea parțială a bolii, însă recent, în Congo a fost semnalat un nou focar.

10. Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost cât pe ce să nu fie ales director la OMS pentru că partidele politice etiopiene s-au opus vehement numirii lui. Intenția acestora era de a-l ține implicat și legat de proiectele africane la care lucra.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net