Cine este bărbatul care a atacat premierul Danemarcei cu un cuțit. Anunț despre starea de sănătate a lui Mette Frederiksen
Suspectul în cazul atacului asupra premierului Danemarcei va fi supus unei audieri preliminare. Poliția daneză a anunțat sâmbătă că bărbatul reținut pentru atacul de vineri seara asupra premierului Mette Frederiksen este în vârstă de 39 de ani.
Bărbatul va fi prezentat în fața unei instanțe pentru o audiere preliminară.
Mette Frederiksen, lidera Partidului Social Democrat danez și șefă a guvernului de la Copenhaga din 2019, a fost șocată de atacul din piața Kultorvet din capitală.
Ea a reușit să se îndepărteze și nu a suferit răni, a declarat agenției Soren Kjergaard, un barman din centrul orașului, care a văzut-o pe Frederiksen plecând sub escortă.
Cabinetul premierului Danemarcei a informat sâmbătă că aceasta a suferit o entorsă cervicală ușoară.
„În afară de asta, prim-ministrul este bine, dar este șocată de incident”, se arată în comunicatul oficial.
După incident, Frederiksen a fost transportată la spital pentru un control.
Premierul Danemarcei, atacat cu un cuțit
Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, era în stare de șoc după ce a fost atacată și lovită de un bărbat vineri în centrul capitalei Copenhaga, a relatat agenția de presă Ritzau, citând poliția și biroul premierului, transmite Reuters.
Lideri politici europeni, printre care și premierul Marcel Ciolacu, și-au exprimat solidaritatea cu premierul danez.
Poliția din Copenhaga a confirmat că a avut loc un incident în care a fost implicat premierul, dar nu a oferit detalii suplimentare.
„O persoană a fost arestată în acest caz și este supusă anchetei. Pentru moment, nu avem alte comentarii sau observații de făcut”, a declarat poliția într-un comunicat publicat pe rețeaua X.
Doi martori, Marie Adrian și Anna Ravn, au declarat pentru cotidianul danez BT că au văzut-o pe Mette Frederiksen sosind în piață în timp ce stăteau lângă o fântână în jurul orei 18.00 (16.00 GMT). „Un bărbat a venit din direcția opusă și a împins-o puternic în umăr, făcând-o să se clatine în lateral”, au povestit cele două femei pentru jurnal.
Deși a fost „împinsă cu putere”, doamna Frederiksen nu a căzut la pământ, au spus ele. Conform celor doi martori, prim-ministrul a intrat apoi într-o cafenea din apropiere pentru a-și reveni. Ele l-au descris pe atacator ca fiind înalt și slab și au adăugat că acesta a încercat să fugă, dar nu a ajuns departe pentru că a fost prins și imobilizat de bărbați în costum.
Un alt martor, Kasper Jorgensen, a declarat pentru ziarul Ekstra Bladet că l-a văzut pe atacator după ce fusese imobilizat și că un membru al serviciului de securitate avea un genunchi pe spatele acestuia. „L-au calmat și, în timp ce stătea întins acolo, părea confuz și puțin amețit”, a povestit Jorgensen pentru cotidian.
Reacții de solidaritate la nivel european
Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat solidaritatea cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, în urma atacului suferit, declarându-se „șocat” de vestea atacului. „Violența nu își are locul în societățile noastre. Suntem solidari cu tine, dragă Mette, și cu poporul danez”, a transmis Ciolacu.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și candidata principală a Partidului Popular European, de centru-dreapta, la alegerile europene, și-a exprimat șocul. „Condamn acest act josnic, care contravine a tot ceea ce credem și pentru care luptăm în Europa”, a spus ea, urându-i premierului danez „putere și curaj”.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „indignat” de atacul „îngrozitor”, adăugând: „Condamn cu fermitate acest act laș de agresiune”. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris: „Atacul din această seară asupra premierului danez este îngrozitor. Violența nu-și are locul în politică. Rămâi puternică, Mette!”, a îndemnat-o ea.
Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European a declarat că este alături de Frederiksen – o social-democrată – și de poporul danez. „Actele de violență sunt întotdeauna un atac împotriva democrației. Nu ne vom lăsa intimidați”, a declarat grupul.
Stefan Löfven, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), a declarat: „Întreaga comunitate PES este alături de Mette și de familia ei. Condamnăm acest atac fără sens. Violența politică nu trebuie să aibă loc în societățile noastre”.
Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat: „Mette este o colegă foarte bună și un partener înțelept. Sper din toată inima că este nevătămată. Un atac asupra unui lider ales în mod democratic este, de asemenea, un atac asupra democrației noastre. În această seară, gândurile mele și ale familiei sunt alături de ea”.
Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că este „profund șocat de agresiunea asupra colegei” sale. „Condamn cu fermitate orice formă de violență împotriva liderilor aleși în mod democratic în societățile noastre libere. Gândurile mele sunt alături de dumneavoastră și vă doresc putere în aceste momente dificile”, a transmis el. Premierul Letoniei, Evika Siliņa, a declarat, de asemenea, că este „profund șocată”.