Colecția de bijuterii a unei miliardare din Austria, vândută pentru o sumă istorică. A doborât recordul unei celebre actrițe

O colecție impresionantă de bijuterii a fost vândută pentru o sumă record, depășind cu mult suma pentru care a fost vândută colecția celebrei actrițe hollywoodiene Elizabeth Taylor, relatează CNN. Există însă controverse privind proveniența bijuteriilor, unele voci semnalând că ar fi fost furate de la evrei.

Sursa foto: Casa de licitații Christie's
Sursa foto: Casa de licitații Christie's

Sute de bijuterii deținute cândva de miliardara austriacă Heidi Horten au adunat 176 de milioane de franci elvețieni (196 de milioane de dolari) devenind astfel cea mai scumpă colecție privată de bijuterii apărută vreodată la licitație.

Vânzarea a doborât un record stabilit în urmă cu peste un deceniu de colecția actriței Elizabeth Taylor, ale cărei pietre prețioase au strâns aproape 116 milioane de dolari la New York, în 2011.

Licitația de săptămâna trecută a avut loc în ciuda preocupărilor exprimate de grupurile evreiești cu privire la sursa bogăției lui Horten. Defuncta, colecționară de artă, despre care Forbes a raportat că avea o avere netă de aproximativ 3 miliarde de dolari când a murit în iunie anul trecut, a moștenit 1 miliard de dolari de la primul ei soț, Helmut Horten, după moartea acestuia în 1987. Potrivit casei de licitație Christie's, omul de afaceri german ar fi făcut tranzacții cu evrei, iar averea acestora ar fi fost confiscată în timpul erei naziste.

Licitația, catalogată o „adevărată insultă adusă victimelor Holocaustului”

Comitetul evreiesc american a cerut suspendarea licitației până când se depune „un efort serios” pentru a investiga sursa bogăției familiei Horten. Într-o declarație publicată la începutul acestei luni, grupul l-a descris pe Helmut Horten drept unul dintre „oamenii de afaceri fără scrupule” care „a profitat de legile de arianizare și de nevoile disperate ale evreilor care fugeau de naziști”.

Într-o scrisoare deschisă către Christie’s, organizația evreiască pentru drepturile omului, Centrul Simon Wiesenthal, a spus între timp că „a cerut” oprirea vânzării. Holocaust Educational Trust a declarat pentru ziarul Jewish Chronicle din Marea Britanie că licitația a fost o „adevărată insultă adusă victimelor Holocaustului”.

Într-un catalog de vânzare online, Christie’s a spus că sursa bogăției lui Horten a fost „o chestiune publică” și că practicile de afaceri ale fostului ei soț sunt „bine documentate”. Casa de licitații a adăugat că va aduce o „contribuție semnificativă” din veniturile vânzării organizațiilor care promovează cercetarea și educația Holocaustului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net