Comemorare Regina Elisabeta a II-a. 14 curiozități despre cel mai longeviv monarh britanic

Ultima actualizare:

La 21 aprilie 2023, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord ar fi aniversat împlinirea a 97 de ani. A fost cel mai longeviv monarh britanic din istorie.

Regina Elisabeta a II-a ar fi sărbătorit pe 21 aprilie împlinirea a 97 de ani. Foto: Click.
Regina Elisabeta a II-a ar fi sărbătorit pe 21 aprilie împlinirea a 97 de ani. Foto: Click.

Mulți dintre noi privesc cu drag înapoi la viața monarhului britanic. De la relația ei de dragoste cu Prințul Philip (care a murit la vârsta de 99 de ani), până la cele mai memorabile momente de modă și mișcări feministe emblematice, sunt atât de multe de reținut despre Majestatea Sa – și mai sunt încă multe de învățat.

Regina a fost căsătorită timp de 73 de ani

Elisabeta a II-a a fost regina Marii Britanii și a Irlandei de Nord din 1952 până la decesul acesteia în data de 8 septembrie 2022. Elisabeta s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron după abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă. A avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care a avut patru copii: Charles al III-lea, Anne, Prințesă Regală, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

În ciuda faptului că Regina Elisabeta a II-a este unul dintre cei mai faimoși oameni de pe planetă, în mod surprinzător există încă o mulțime de fapte mai puțin cunoscute și neașteptate despre Regina Elisabeta a II-a.

Fapte necunoscute despre Regina Elisabeta a II-a

Regina și-a cumpărat rochia de mireasă folosind cupoane de rație 

Din cauza măsurilor de austeritate postbelice din Marea Britanie, din timpul Celui de-al doilea Război Mondial, regina a fost nevoită să folosească cupoane de rație de îmbrăcăminte pentru a cumpăra materialul pentru rochia ei de mireasă. Potrivit British Heritage, guvernul i-a permis 200 de cupoane de rație suplimentare pentru a putea face achiziția.

Își spăla singură vasele

Având în vedere că era mai des asociată cu Bijuteriile Coroanei decât cu o pereche de mănuși galbene, s-ar putea să te surprindă să afli că în multe ocazii, Majestatea Sa și-a spălat vasele. Vorbind cu The Telegraph, expertul regal și scriitorul Harry Mount și-a amintit că un fost curtean regal i-a spus: „Am fost odată la un prânz. La sfârșitul acestuia, am auzit pe cineva spunând: <Voi spăla vasele>. M-am întors și acolo era Regina ce avea în mâini mănușile ei galbene de spălat".

Regina avea propriul ei bancomat privat

Deși este rar ca regina să aibă nevoie de acces la numerar, ea avea un bancomat privat în subsolul Palatului Buckingham. Prin amabilitatea băncii Coutts, ATM-ul este strict pentru membrii Familiei Regale.

Primul cal al Reginei se numea Peggy

Reginei a primit primul ei cal, un ponei Shetland numit Peggy, de la bunicul ei, regele George V. Avea doar patru ani și până la vârsta de șase ani a învățat să-l călărească. La 18 ani a devenit expertă și nu a renunțat la activitate nici după 90 de ani.

Regina a deținut peste 30 de Corgi

Știm că regina iubea câinii Corgi, dar știai că a deținut peste 30 de-a lungul vieții? „Majestatea Sa Regina este un antrenor fantastic de câini”, a declarat Roger Mugford, fostul antrenor de Corgi al Reginei, pentru Country Living. „Când am vizitat-o, avea nouă câini și erau incredibil de bine îngrijiți și ascultători”.

Regina nu avea nevoie de permis pentru a conduce

Regina a fost singura persoană din Marea Britanie care nu avea nevoie de permis auto pentru a conduce pe drumurile publice.

Regina a studiat istoria constituțională și dreptul

După ce tatăl ei a devenit rege în 1936, Prințesa Elisabeta a început să studieze istoria constituțională și dreptul. Majestatea Sa a studiat și franceză, germană și muzică.

Vorbea fluent franceza

Potrivit Express, este probabil ca regina să fi învățat limba franceză de mică de la tutorele și guvernanta ei, Marion Crawford. Când vizita Franța, regina vorbea întotdeauna limba franceză.

A călătorit mai mult decât orice alt monarh britanic 

Potrivit site-ului oficial al Familiei Regale, Majestatea Sa a călătorit mai mult decât orice alt monarh britanic. Numai în Commonwealth, ea a făcut peste 150 de vizite în timpul domniei sale. În mod impresionant, regina a călătorit în peste 100 de țări în timpul domniei sale. Ea a fost în Canada de 22 de ori și în Franța de 13 (mai multe vizite decât în orice altă țară din Europa.

S-a oferit voluntar ca șofer de camion în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Înainte de a deveni Regina Elisabeta, Prințesa Elisabeta s-a oferit voluntar ca șofer de camion și mecanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru a făcut-o prima femeie membru a familiei regale care a servit în armată.

Majestatea Sa a realizat prima emisiune radio la vârsta de 14 ani

Regina ar putea fi cunoscută pentru emisiunile ei de radio și televiziune, ea a vorbit pentru prima dată la radio la doar 14 ani. Vorbind despre evacuarea copiilor, ea a spus la BBC's Children's Hour: „Pot să vă spun cu adevărat tuturor că noi, copiii de acasă, suntem plini de veselie și curaj. Încercăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe marinarii, soldații și aviatorii noștri galanți și încercăm, de asemenea, să ne suportăm propria parte din pericolul și tristețea războiului”.

Regina are peste 200 de portrete oficiale

Majestatea Sa a participat la 200 de portrete oficiale de-a lungul vieții. Primul a fost realizat în 1933, pe când monarhul avea doar șapte ani. Acest portret a fost făcut de artistul anglo-ungar Philip Alexius de Laszlo.

Coroana reginei Elisabeta a II-a a adus un omagiu prințului Philip

Coroana care a stat deasupra sicriului Reginei, după moartea acesteia, joi, 8 septembrie 2022, a fost făcută din unele dintre florile preferate ale Reginei, culese de la Balmoral Estate. Includea mazăre dulce despre care se credea că este un semn către răposatul soț al Reginei, Prințul Philip. Regina a ales mazăre dulce și pentru coroana lui funerară. Florile sunt adesea asociate cu ideile de plecări și rămas-bun, în timp ce daliile pot reprezenta un angajament de durată între două persoane, scriu cei de la countryliving.com. 

Prima emisiune de Crăciun a Reginei a fost în 1952

Regina a transmis în direct primul ei mesaj de Crăciun la radio din studiul ei din Sandringham, Norfolk, pe 6 februarie 1952.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net