Comoară uluitoare, găsită pe fundul mării de un scafandru. Este una dintre cele mai importante descoperiri ale momentului. FOTO

Un scafandru care înota în apele Mării Mediterane din Sardinia, a făcut o descoperire arheologică uluitoare. Bărbatul a găsit accidental o adevărată comoară.

Descoperirea a fost făcută în Sardinia, Italia / foto: Pixabay
Descoperirea a fost făcută în Sardinia, Italia / foto: Pixabay

Concret, este vorba despre o comoară uimitoare ce datează din secolul IV. Arheologii spun că este una dintre cele mai importante descoperiri de monede.

Monedele, care așteptau să fie descoperite din secolul a IV-lea, au fost găsite de un scafandru care înota în apele Sardiniei. Ministerul italian al Culturii a declarat, sâmbătă, că scafandrul a alertat autoritățile.

La auzirea veștii, autoritățile italiene au trimis la fața locului, scafandri din cadrul unei echipe de protecție a artei, împreună cu alți scafandri de la departamentul de arheologie subacvatică al ministerului.

Monedele, care datează din prima jumătate a secolului al IV-lea, au fost găsite în iarba mării, nu departe de țărmul nord-estic al insulei mediteraneene.

Nu se știe câte monede au fost găsite

Momentan, nu se știe exact câte dintre monede au fost recuperate, pentru că sunt în curs de sortare. Un comunicat al ministerului a estimat că sunt cel puțin 30.000 și, posibil, chiar 50.000, având în vedere greutatea lor colectivă.

„Toate monedele se aflau într-o stare de conservare excelentă și rară”, a precizat ministerul. Cele câteva monede care au fost deteriorate aveau încă inscripții lizibile, a precizat acesta.

„Tezaurul găsit în apele din largul Arzachena reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri de monede din ultimii ani”, a declarat Luigi La Rocca, un oficial al departamentului de arheologie din Sardinia, potrivit apnews.ro.

Și în România s-a făcut o descoperire uimitoare

Arheologii din cadrul Muzeului Unirii din Alba Iulia au făcut, de asemenea, o descoperire uimitoare. Este vorba despre un paviment roman găsit aproape intact după 2.000 ani.

Arheologi de la Muzeul Unirii sunt aproape de finalul unei cercetări arheologice desfășurate la Alba Iulia, care a dus la descoperirea unui paviment roman care datează de aproape 2.000 de ani.

„Descoperirea unor noi străzi, respectiv proprietăți romane, ne ajută să înțelegem mai bine orașul antic de sub Alba Iulia în secolele II - III dChr. Este probabil o ocazie unică de a putea cerceta aproape integral o casă romană din Apulum și de a investiga stratigrafic fazele de locuire, modul în care proprietatea a evoluat și s-a extins în timp.

Desfășurate de-a lungul anilor pe o suprafață de circa 6.000 mp, cercetările arheologice de la DOMUS (2009, 2019) și ALTIP (2022-2023) au evidențiat o zonă rezidențială ocupată treptat de locuințele unor familii romane înstărite, aflată în apropierea Palatului guvernatorilor (praetorium consularis). Este, la urma urmei, o încercare de a înțelege și recompune un mod de viață”, spune arheologul Anca Timofan, coordonatorul echipei de cercetători, potrivit adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
cartierul justitiei jpg
raisi elicopter prabusit jpg
tuneluri autostrada jpg
doctorul mircea beuran jpeg
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net