Cu ce arme SF se apără Ucraina în faţa Rusiei!

Ucraina utilizează în apărarea sa contra Rusiei o consolă de jocuri video foarte populare pentru un scop neobişnuit: controlul de la distanţă al armelor. Dispozitivul de gaming Steam Deck este folosit pentru monitorizarea şi controlul armei, de la o distanţă de până la 500 de metri. De asemenea, ucrainenii folosesc câini-roboţi pentru a supraveghea linia frontului. 

Marea Britanie a trimis în jur de 30 de câini-robot în Ucraina. Foto: X/u24.gov.ua
Marea Britanie a trimis în jur de 30 de câini-robot în Ucraina. Foto: X/u24.gov.ua

Recent, un videoclip cu soldaţi ucraineni care folosesc sistemul Steam Deck pentru a controla armele de la distanţă a fost difuzat pe reţelele sociale de United24 Media, o platformă guvernamentală din Ucraina. În imagini este observată o mitralieră controlată de la distanţă pe o consolă video portabilă Steam Deck, conform adevarul.ro. Se pare că dispozitivul de gaming permite supravegherea şi controlul armei de la o distanţă de până la 500 de metri.

Ansamblul include şi o cameră, care transmite imagini către consolă. Aparent, sistemul este independent şi poate trage singur. Sistemul ShaBlya poate fi echipat cu o varietate de modele de arme de foc şi are capacitatea de a ataca drone care zboară la altitudine mică.

Mitralierele pot fi  controlate de la  o distanţă de 500 m
Mitralierele pot fi controlate de la o distanţă de 500 m

Utilizarea platformei Steam Deck pentru a gestiona sistemele de mitraliere fără mitralior demonstrează puterea continuă a tehnologiilor moderne în războiul din Ucraina, ceea ce este evident din creşterea numărului de drone. Aceasta arată, totodată, că există o tendinţă de a utiliza sistemele în alte moduri decât pentru care au fost concepute, cum este acesta. 

Pe lângă asta, Forţele Armate ale Ucrainei (AFU) folosesc în prezent câini-robot pentru supraveghere pe linia frontului, potrivit unui mesaj pe Telegram al grupului operaţional şi strategic Hortiţia.

«Războiul evoluează continuu»

„Unitatea consolidată Medoid (Bursucul de miere), împreună cu asistentul său de neînlocuit, subţiază cu succes rândurile ocupanţilor din estul Ucrainei”, se arată în mesajul care însoţeşte un videoclip. Imaginile prezintă un câine-robot care colaborează cu un soldat ucrainean. Militarii spun că aceşti roboţi sunt capabili să efectueze sarcini de recunoaştere atât în păduri, cât şi în oraşe. Chiar şi în zonele blocate de forţele inamice, ei sunt capabili să transporte provizii pentru trupe, în special muniţie şi grenade. „Câinele poate fi controlat de un operator sau poate urma un traseu prestabilit. Silueta sa mică îl face aproape invizibil. Acest produs serveşte ca o platformă de bază în care pot fi integrate orice tehnologii relevante. Războiul evoluează, iar cei care se adaptează şi profită de noile oportunităţi vor obţine un avantaj faţă de inamic”, a explicat soldatul. În august, Forţele Terestre ale Ucrainei au raportat că un câine robot efectua sarcini de luptă cu Brigada Mecanizată 28, cunoscută sub numele de Cavalerii Campaniei de Iarnă: „Aceşti roboţi ajută la distrugerea forţelor şi echipamentelor inamice, uşurând în acelaşi timp povara soldaţilor noştri de pe front”.

Câinele Brit Alliance Dog  (BAD2) de a doua generaţie,  fabricat în Marea Britanie
Câinele Brit Alliance Dog (BAD2) de a doua generaţie, fabricat în Marea Britanie

Ucraina a primit peste 30 de „câini de război” robotizaţi din Regatul Unit al Marii Britanii. Aceste „arme” terestre avansate costă în jur de 9. 000 de dolari fiecare, iar producătorul, Brit Alliance, a anunţat că intenţionează să le modernizeze pe baza feedback-ului din partea trupelor ucrainene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net