Demisie istorică! Liz Truss a renunțat la funcția de premier. A primit mandatul de la Elisabeta a II-a
Premierul Marii Britanii, Liz Truss, a demisionat după doar o lună și jumătate de când a fost aleasă ca șefă a guvernului, după ce Boris Johnson a renunțat la funcție. Truss a fost ultimul premier care a primit mandatul de la Regina Elisabeta a II-a și, totodată, a devenit a șeful de guvern cu cel mai scurt mandat.
Liz Truss, fostul lider al conservatorilor, a fost numită premier al Marii Britanii, pe 6 septembrie, cu doar două zile înainte de moartea Reginei Elisabeta a II-a. La 44 de zile, după ce a preluat funcția de premier, și-a anunțat demisia pe 20 octombrie, notează Adevarul.ro.
Citește și: Starea Reginei Elisabeta a II-a, cu două zile înainte de deces, dezvăluită de Boris Johnson
Truss a demisionat și din funcția de lider al partidului conservator, dar a anunțat că va rămâne în funcția de șef al guvernului până când conservatorii vor alege un nou premier.
Pentru 10 zile, în timpul mandatului de premier, activitățile guvernamentale au fost întrerupte ca urmare a morții Reginei Elisabeta a II-a.
Nu rata nici: Trei o fi număr magic? Liz Truss, noul premier al Angliei, protagonista unui celebru amantlâc!
Liz Truss a declarat în fața unei mulțimi numeroase că promite o scădere a taxelor:
„Ne-am propus o viziune pentru o economie cu taxe reduse, cu o creștere mare, care să profite de libertățile Brexit-ului”.
Motivul pentru demisia lui Liz Truss
Premierul Marii Britanii Liz Truss a demisionat după ce demersurile de reducere a impozitelor au eșuat, iar creșterea inflației în Marea Britanie a zguduit piețele financiare, situație care a dus la o revoltă și în cadrul Partidului Conservator.
„Recunosc totuși, dată fiind situația, că nu pot duce la bun sfârșit mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a anunța că îmi dau demisia din funcția de lider al Partidului Conservator”, a declarat Liz Truss, joi, 20 octombrie.
Partidul urmează să finalizeze alegerile în ceea ce privește alegerea unui nou șef de guvern, în săptămâna următoarea.
Graham Brady, politicianul conservator care se ocupă de voturile și remanierile conducerii, a declarat reporterilor că are grijă ca votul să includă parlamentarii conservatori și membrii de partid.
Demisia lui Truss a venit după o întâlnire cu Brady, ce prezidează Comitetul, grupul de parlamentari conservatori fără funcții ministeriale, care pot trimite scrisori în care își exprimă lipsa de încredere în noul ministru. Chiar înainte de întâlnire, un purtător de cuvânt din Downing Street le-a spus reporterilor că Truss vrea să rămână în funcție.
Întâlnirea dintre Brady și Truss a durat o oră, iar numărul deputaților conservatori care au cerut public demisia lui Truss a ajuns la 17. Numărul de persoane care i-au scris scrisori lui Brady în care își exprimă neîncrederea în prim-ministru a fost raportat a fi mai mult de 100 până joi.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!