Descoperire fascinantă în jungla mexicană. Un oraș mayaș, care a fost ascuns sub vegetație timp de secole, a fost găsit de arheologi

Ultima actualizare:

Recent, o echipă de arheologi a făcut o descoperire fascinantă în inima junglei din Mexic: orașul mayaș Valeriana, care a fost ascuns sub vegetație timp de secole. Folosind tehnologia avansată Lidar, arheologii au reușit să cartografieze structuri îngropate și să dezvăluie un complex arheologic de amploare, ce se întinde pe o suprafață impresionantă de 16,6 km².

Junglă. Foto: Shutterstock.
Junglă. Foto: Shutterstock.

Descoperire accidentală

Luke Auld-Thomas, student la doctorat la Universitatea Tulane din SUA, a descoperit orașul Valeriana în urma unei căutări online. „Eram pe pagina 16 a unei căutări Google și am dat peste un studiu Lidar realizat de o organizație mexicană pentru monitorizarea mediului”, a declarat Auld-Thomas. Procesând datele, a identificat un oraș antic, care se estimează că ar fi fost locuit de între 30.000 și 50.000 de oameni în perioada sa de apogeu, între anii 750 și 850 d.Hr. Această cifră depășește numărul actual de locuitori din zonă, demonstrând importanța istorică a așezării.

Valeriana, un oraș „ascuns la vedere”

Valeriana este situat la doar 15 minute de mers pe jos de un drum principal din apropierea localității Xpujil, unde trăiesc mulți dintre urmașii civilizației mayașe. Deși nu există imagini cunoscute ale orașului, cercetătorii sugerează că localnicii ar fi putut avea cunoștință de existența ruinelor, dar aceste informații au fost uitate de-a lungul timpului. Profesorul Marcello Canuto, coautor al cercetării, a subliniat că descoperirea contrazice ideea că regiunile tropicale erau locuri unde civilizațiile mergeau să moară.

Tehnologia Lidar, care utilizează lasere pentru a crea imagini detaliate ale terenului, a revoluționat arheologia, permițând descoperirea unor zone acoperite de vegetație densă. Această metodă a permis arheologilor să cartografieze o suprafață de aproximativ 10 ori mai mare comparativ cu metodele tradiționale, facilitând identificarea și studiul unor civilizații pierdute.

Alte descoperiri recente

Luke Auld-Thomas a menționat provocările pe care le ridică descoperirea orașelor mayașe. De exemplu, studiile detaliate și conservarea acestor situri ar putea necesita resurse considerabile. De asemenea, trebuie să fie luate în considerare impacturile potențiale asupra comunităților locale care trăiesc în apropierea acestor situri arheologice.

Descoperirea orașului Valeriana nu este unică; în iunie 2023, cercetătorii au descoperit un alt oraș mayaș în jungla din sudul Mexicului. Așezarea, denumită Ocomtún, a fost estimată a fi un centru important cu peste o mie de ani în urmă, având clădiri mari asemănătoare piramidelor și alte structuri arhitecturale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net