Descoperire surprinzătoare în Sicilia. Resturi de mâncare de acum 2.300 de ani, găsite într-o amforă. Ce mâncau oamenii?

O nouă descoperire remarcabilă a fost făcută în timpul săpăturilor în curs de desfășurare în zona Monte Sant'Angelo din Sicilia. Într-una dintre casele aflate în curs de investigare, a fost descoperită o amforă mare, în care arheologii au găsit resturi de mâncare. Ce mâncau oamenii care trăiau pe insulă acum 2.300 de ani?

Resturi de mâncare de acum 2.300 de ani, găsite într-o amforă / foto: Pixabay
Resturi de mâncare de acum 2.300 de ani, găsite într-o amforă / foto: Pixabay

Într-una dintre casele aflate în prezent în studiu a apărut o amforă mare în interiorul căreia arheologii au găsit o cantitate importantă de rămășițe de pești mici. Aceasta este o descoperire rară, în special datorită numărului mare de artefacte și a stării lor de conservare, și reprezintă un document excepțional care vorbeşte despre viața de zi cu zi a vechilor locuitori ai insulei, sugerând o imagine nu numai cu privire la obiceiurilor alimentare, ci și a modului în care erau conservate și transportate produsele pe bază de pește, destinate atât consumului local, cât și comerțului.

Ce mâncau oamenii care trăiau pe insulă

Oasele de pește indică faptul că resursele marine erau abundente, în timp ce urmele de măsline și ulei de măsline confirmă faptul că acestea jucau un rol central în în nutriție și în practicile rituale. Semințele de rodie, adesea asociate cu semnificații simbolice și rituale, vorbesc nu numai despre o utilizare practică, ci și culturală a alimentelor.

Această constatare este importantă prin faptul că se poate referi și la garum și liquamen. Garumul a fost unul dintre cele mai populare alimente din lumea antică, folosit ca aromă în multe feluri de mâncare și transportat adesea în amfore. Liquamenul, o variantă similară și la fel de răspândită, a fost folosită ca alternativă mai ieftină, dar cu aceeași funcție.

Urmele acestor condimente păstrate în amfore confirmă importanța lor în dieta din acea vreme. Săpăturile, care au început în 2023, au fost sprijinite de Parcul arheologic din Valea Templelor din Agrigento. Amfora este în prezent supusă unei analize chimice și arheobotanice suplimentare pentru a confirma identificarea reziduurilor. Odată restaurată, amfora va fi expusă într-un muzeu, potrivit antena3.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Statuia ecvestră a lui Decebal din Deva  Foto Daniel Guță JPG
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
armata otomana otomani jpg
crin antonescu inquam
pomi istock iarna jpg
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net