Furtună violentă la Roma. Unul dintre cele mai emblematice monumente istorice ale orașului a fost deteriorat

Ultima actualizare:

Roma a fost recent scena unei furtuni violente care a provocat pagube semnificative, inclusiv deteriorarea unuia dintre cele mai emblematice monumente istorice ale orașului. Arcul lui Constantin, un uriaș arc de triumf construit în secolul al IV-lea d.Hr. pentru a celebra victoria împăratului Constantin, a fost lovit de un fulger, ceea ce a dus la căderea unor blocuri mari de piatră.

Furtună la Roma. Foto: arhiva.
Furtună la Roma. Foto: arhiva.

Ce daune s-au înregistrat

Arcul, situat lângă Colosseum, într-o zonă pietonală frecventată de turiști, a fost afectat în partea sa sudică, unde, coincidență, lucrările de conservare începute recent erau deja în desfășurare. Un turist prezent la fața locului a declarat pentru Reuters că a fost martor la momentul în care fulgerul a lovit arcul, provocând desprinderea unei bucăți mari de piatră care a căzut la pământ.

Imaginile video au surprins moloz și alte blocuri de piatră împrăștiate în jurul monumentului, iar personalul parcului arheologic a început imediat colectarea și securizarea fragmentelor. Evaluarea completă a pagubelor este în curs, iar lucrările de reparație vor include și restaurarea acestor daune neprevăzute.

Furtuna care a lovit Roma a fost de o intensitate rar întâlnită

Furtună la Roma. Sursa: Epa Efe
Furtună la Roma. Sursa: Epa Efe

Furtuna care a lovit Roma a fost de o intensitate rar întâlnită, doborând copaci, inundând străzi și aducând 60 de milimetri de ploaie în centrul orașului într-o singură oră. Acest volum de precipitații este echivalent cu cantitatea care ar cădea, în mod normal, într-o lună întreagă de toamnă. Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a descris acest episod meteorologic drept un „downburst” – o rafală descendentă puternică care poate provoca daune semnificative pe o perioadă scurtă de timp.

Ce au spus autoritățile

Furtună la Roma. Foto: Epa Efe.
Furtună la Roma. Foto: Epa Efe.

Roberto Gualtieri a subliniat caracterul fără precedent al acestui eveniment, menționând că furtuna a fost extrem de concentrată în anumite zone ale orașului, inclusiv în centrul istoric. Consilierul pentru mediu al Romei, Sabrina Alfonsi, a adăugat că precipitațiile de această amploare au fost complet neașteptate și nu au fost prevăzute de nicio prognoză meteorologică.

În zilele următoare, se așteaptă ca alte furtuni, însoțite de temperaturi ridicate de până la 32 de grade Celsius, să afecteze Roma, adăugând la provocările deja existente pentru autoritățile orașului și echipele de intervenție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net