Iarna a făcut ravagii în Afganistan! Cel puțin 166 de oameni au murit

Gerul aspru și zăpada au făcut victime în Afganistan! Cel puțin 166 de oameni au murit din cauza frigului, în ultimele zile, a anunțat ministerul afgan pentru gestionarea catastrofelor, sâmbătă.

Iarna extremă a făcut victime în Afganistan (Foto: Profimedia)
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan (Foto: Profimedia)

Citește și: Crainicele TV din Afganistan, cu fețele acoperite, după amenințările talibanilor

S-au înregistrat -33 de grade Celsius în unele zone

Autoritățile susțin că aceste decese au fost cauzate de inundaţii, incendii şi scurtcircuite produse la radiatoare care funcţionează pe bază de gaz, folosite pentru încălzirea locuinţelor. A fost atât de frig în ultima perioadă în Afganistan, încât valorile din termometre au scăzut și până la -33 de grade Celsius, în unele regiuni. În ultima lună, au avut loc ninsori abundente şi ploi îngheţate și s-au produs frecvent întreruperi ale reţelei de alimentare cu. În jur de 100 de locuinţe au fost distruse şi aproape 80.000 de vite - o resursă crucială în această ţară săracă - au murit din cauza frigului.

Iaă și: Cum îi afectează relatările despre Afganistan pe românii care lucrează acolo. ”Părinții mei sunt terifiați, nu mai au încredere în judecata mea”

Cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani

Este cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani, potrivit specialiștilor. Într-un câmp înzăpezit din vestul capitalei afgane, Kabul, copiii cotrobăiau prin gunoaie căutând plastic pe care să-l ardă pentru a-și ajuta familiile, neputând să-și permită lemne sau cărbune. În apropiere, negustorul Ashour Ali, în vârstă de 30 de ani, locuiește cu familia într-un subsol de beton, unde cei cinci copii ai săi tremură de frig.

Anul acesta, vremea este extrem de rece și nu am putut cumpăra cărbune. Copiii se trezesc din frig și plâng noaptea până dimineața. Toți sunt bolnavi. Până acum nu am primit niciun ajutor și nu avem suficientă pâine să punem pe masă, de cele mai multe ori.”, a spus el, potrivit Aljazeera.

Află și: Bebeluș pierdut în haosul de pe aeroportul din Kabul, reunit cu familia după cinci luni

Multe grupări caritabile au suspendat parțial operațiunile în ultimele săptămâni, după ce conducătorii talibani au interzis luna trecută femeilor să mai lucreze în organizații neguvernamentale, lăsând agențiile internaționale în imposibilitatea de a opera multe programe.

Talibanii, care au revenit la putere în august 2021, au interzis femeilor să mai meargă la universități.  Aceasta este a doua iarnă de când forțele conduse de SUA s-au retras și talibanii au intrat în Kabul pentru a înlocui regimul susținut de Washington.

Iarna aceasta este de departe cea mai rece din ultimii ani”, a declarat pentru AFP Mohammad Nasim Muradi, șeful biroului de meteorologie din Afganistan. În mediul rural, familiile fără adăpost au fost văzute îngrămădindu-se în jurul focurilor de tabără, în timp ce în capitala înzăpezită, doar cei mai norocoși au în casă câte un radiator pe bază de gaz sau un încălzitor pe bază de cărbune.  

Te-ar putea interesa și: Nouă membri ai unei familii, ucişi într-un atac cu dronă al SUA, în Kabul

Mai mult de jumătate din cei 38 de milioane de oameni ai țării se confruntă cu foamea în această iarnă, iar aproape patru milioane de copii suferă de malnutriție.

Din cele peste 160 de persoane care au murit din cauza vremii reci din ianuarie, mai mult de jumătate au murit în ultima săptămână.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net