Crainicele TV din Afganistan, cu fețele acoperite, după amenințările talibanilor

Ultima actualizare:

Talibanii, reveniți la putere în Afganistan, reactivează vechile obieceiuri stricte, care i-au consacrat ca o societate învechită și extremistă.

Talibanii au revenit la putere, în Afganistan
Talibanii au revenit la putere, în Afganistan

La începutul lunii mai, liderul suprem a emis un ordin care prevede ca femeile să poarte vălul complet în public, inclusiv pe faţă. Ordinul oferă chiar și o sugestie vestimentară. De fapt, singura sugestie, tradiționala burqa, articolul vestimentar care arată precum o prelată.

Femeile sunt obligate să aibă chipul acoperit

Autoritățile statului au fost provocate, însă, de un grup de femei care ajung, prin intermediul televiziunii în casele multor afgani, crainicele posturilor de știri.

Acestea s-au afișat la locul de muncă și pe micile ecrane, îmbrăcate elegant și machiate, un lucru banal într-o țară civilizată.

Citește și: Turcia a primit din partea talibanilor propuneri de redeschidere a aeroportului din Kabul

Gestul crainicelor de la posturile TOLOnews, Shamshad TV şi 1TV a fost considerat o provocare, oficialii guvernului taliban luând foc.

Dacă nu se conformează, vom vorbi cu oficialii! Oricine trăieşte sub un anumit sistem şi guvern trebuie să respecte legile şi ordinele acelui sistem, aşa că trebuie să aplice ordinul”, a declarat, iritat, Mohammad Sadeq Akif Mohajir, purtătorul de cuvânt al Ministerului Promovării Virtuţii şi Prevenirii Viciului din Afganistan, pentru AFP.

Acestea le-a ordonat prezentatoarelor TV să se conformeze, precizând că au la dispoziție câteva zile pentru a intra în „rândul talibanilor”. Sâmbătă, 21 mai, a fost termenul limită.

Astfel, pentru prima dată, după mult timp acestea și-au acoperit chipul, pentru a evita un conflict cu reprezentanții regimului ultraconservator.

Așa că, duminică, 22 mai, crainicele au apărut „camuflate”. Inițial, până la lansarea noilor reguli vestimentare, talibanii spuseseră că e suficient ca femeile să poarte o eșarfă pe cap.

One of the gains of the past twenty years was Afghanistan's vibrant and free press. Today, this is what the Taliban say freedom looks like. Female television presenter forced to cover their faces. pic.twitter.com/3UBLvukTjp

— Yalda Hakim (@BBCYaldaHakim) May 22, 2022

În semn de solidaritate, colegii jurnalistelor și-au acoperit și ei fețele, purtând măști de protecție, utilizate în perioada pandemiei.

Male journalists cover their faces in the @TOLOnews after female colleagues were forced to wear face veils by the Taliban #Afghanistan pic.twitter.com/Uteiyx1wGq

— Yalda Hakim (@BBCYaldaHakim) May 22, 2022

Imaginile și informațiile au fost transmise de corespondenta BBC Yalda Hakim, prin contul acesteia de Twitter.

Le este teamă să nu fie concediate

Surorile noastre sunt îngrijorate că, dacă îşi acoperă feţele, următorul lucru care li se va spune este să nu mai lucreze. De aceea nu au respectat ordinul până acum”, a declarat Abid Ehsas, şeful de ştiri la Shamshad TV pentru AFP.

Politica înapoiată a talibanilor stârnește râsul oricărui om civilizat care pune preț pe drepturile fundamentale ale semenilor. Pentru afgani, însă, regimul este unul al terorii, motivat de convingeri religioase extremiste.

Citește și: Cine este mulllahul Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor. Nu a apărut niciodată în public

În cazul angajatelor din structurile guvernului, de exemplu, talibanii le-au concediat pe cele care refuză să respecte codul vestimentar tradițional.

Sunt vizate și familiile celor care nu respectă regulile

Și pentru a confirma absurdul situației, talibanii nu i-au uitat nici pe bărbați. Aceștia riscă să fie dați afară de la serviciu dacă soţiile sau fiicele lor nu se conformează regulilor vestimentare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net