Turcia a primit din partea talibanilor propuneri de redeschidere a aeroportului din Kabul. "Cel mai important lucru este asigurarea securităţii"

Ultima actualizare:

    Talibanii vor să redeschidă aeroportul din Kabulfoto: Getty
Talibanii vor să redeschidă aeroportul din Kabulfoto: Getty

Turcia ”evaluează” propuneri ale talibanilor şi altor ţări în vederea unei contribuţii la redeschiderea aeroportului din Kabul, după preluarea puterii de către islamişti în Afganistan, a anunţat joi ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, relatează AFP.

”Există cereri de cooperare cu noi, provenind de la talibani şi de la anumite ţări, în vederea redechiderii (aeroportului din Kabul). Le evaluăm pe toate”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Ankara, Mevlut Cavusoglu. ”Însă cel mai important lucru este asigurarea securităţii aeroportului”, a subliniat el.

Potrivit lui Mevlut Cavusoglu, talibanii au insistat până în prezent să preia ei înşişi în sarcină securitatea aeroportului din capitala afgană. ”Însă aceasta este necesar să fie garantată în aşa fel încât să ofere încredere comunităţi iinternţaionale”, a insistat el.

Ministrul ia în calcul o încredinţare a acestei sarcini unor societăţi private, fără să se recurgă la forţe ”militare sau poliţia vreunui stat”. ”Există companii specializate în acest domeniu, cu care noi şi alte ţări lucrăm”, a precizat Mevlut Cavusoglu.

Qatar cooperează cu talibanii tot pentru redeschiderea aeroportului

Qatarul a anunţat joi că cooperează cu noii stăpâni ai Afganistanului în vederea unei redechideri a instalaţiilor aeroportului din Kabul ”cât mai curând posibil”. Turcia şi Qatarul sunt două ţări aliate, care au putut iniţia recent un dialog cu talibanii.

În iunie, Turcia şi-a anunţat voinţa de a securiza aeroportul din Kabul şi a purtat în acest sens negocieri cu Statee Unite, însă înainte ca talibanii să preia puterea, la 15 august. Ankara şi-a retras la sfârşitul lui august cei peste 500 de militari noncombatanţi din Afganistan şi a sugerat că renunţă la acest obiectiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Eomania Ucraina UEFA EURO 2024 jpg
image
image
image
image
image
image
Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
a0c61ec3 25c9 4f67 a4b0 b6c5c8210168 jpeg
index (2) webp
front farmacista 1 jpg
Avocado FOTO Shutterstock jpg
foto1 dragos la sinaia jpg
baza motociclisti 2 jpg
beach 6292382 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net