Incredibil! Rușii s-au „înfrățit” cu talibanii din Afganistan. Ce acord au semnat cele două state

Rusia, „înghesuită” de sancțiunile internaționale, din cauza invaziei militare din Ucraina, și-a găsit un aliat pe măsură... regimul taliban!

URSS-ul, demolat în urma războiului ratat cu Afganistanul

Între 1979 și 1989, Rusia sovietică a încercat să invadeze Afganistanul. O bună parte dintre mujahedinii care au ținut piept trupelor sovietice au pus bazele mișcării talibane, cei mai noi aliați economici ai Rusiei.

Citește și: Crainicele TV din Afganistan, cu fețele acoperite, după amenințările talibanilor

Cele două părți au încheiat un acord economic, rușii punând la bătaie un discount greu de refuzat, conform alephnews.ro, care citează Reuters.

Discuțiile au debutat în luna iunie, inițiatorul fiind însuși Vladimir Putin. „Țarul” a aprobat, atunci, o alocare de urgență a unor cantități de cereale pentru Afganistan. În schimb, talibanii au promis plata în stafide, ierburi medicinale și minerale.

Vezi și: Turcia a primit din partea talibanilor propuneri de redeschidere a aeroportului din Kabul. "Cel mai important lucru este asigurarea securităţii"

A fost preludiul unei relații economice, materializată într-un nou acord. Ministrul Comerțului și Industriei din Afganistan, Haji Nuruddin Azizi, a transmis că Rusia va exporta către Afganistan, anual, două miliaone de tone de combustibili, benzină și motorină, 500 de mii de tone de GPL și 2 milioane de tone de grâu, la un preț mai mic decât cel al pieței internaționale.

Nu rata nici: Cine este mulllahul Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor. Nu a apărut niciodată în public

Conform sursei citate, nu este cunoscută durata contractului. Aparent, acordul este unul provizoiu, urmând ca, în funcție de modul în care se vor desfășura lucrurile, cele două state să semneze un acord pe termen lung. În prezent, furnizorii de gaz și petrol ai Afganistanului sunt Iran și Turkmenistan.

Citește și: Întreaga Europă, cu ochii ațintiți asupra lui Vladimir Putin. Analiștii politici sunt îngrijorați

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
cub rona hartner png
FotoJet jpg
cub paula seling png
cub bianca dragusanu png
cub theo rose anghel damian png
FotoJet (5) jpg
FotoJet (4) jpg
image
image
image
image
image
image
Forțe de ordine în preajma ambasadei Ucrainei la București după ce au fost descoperite niște plicuri suspecte. FOTO Inquam Photos / George Călin
FotoJet jpg
emil boc jpeg
087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
gemene 2 png
Daniela Gaviria jpg