Incredibil! Rușii s-au „înfrățit” cu talibanii din Afganistan. Ce acord au semnat cele două state

Ultima actualizare:

Rusia, „înghesuită” de sancțiunile internaționale, din cauza invaziei militare din Ucraina, și-a găsit un aliat pe măsură... regimul taliban!

URSS-ul, demolat în urma războiului ratat cu Afganistanul

Între 1979 și 1989, Rusia sovietică a încercat să invadeze Afganistanul. O bună parte dintre mujahedinii care au ținut piept trupelor sovietice au pus bazele mișcării talibane, cei mai noi aliați economici ai Rusiei.

Citește și: Crainicele TV din Afganistan, cu fețele acoperite, după amenințările talibanilor

Cele două părți au încheiat un acord economic, rușii punând la bătaie un discount greu de refuzat, conform alephnews.ro, care citează Reuters.

Discuțiile au debutat în luna iunie, inițiatorul fiind însuși Vladimir Putin. „Țarul” a aprobat, atunci, o alocare de urgență a unor cantități de cereale pentru Afganistan. În schimb, talibanii au promis plata în stafide, ierburi medicinale și minerale.

Vezi și: Turcia a primit din partea talibanilor propuneri de redeschidere a aeroportului din Kabul. "Cel mai important lucru este asigurarea securităţii"

A fost preludiul unei relații economice, materializată într-un nou acord. Ministrul Comerțului și Industriei din Afganistan, Haji Nuruddin Azizi, a transmis că Rusia va exporta către Afganistan, anual, două miliaone de tone de combustibili, benzină și motorină, 500 de mii de tone de GPL și 2 milioane de tone de grâu, la un preț mai mic decât cel al pieței internaționale.

Nu rata nici: Cine este mulllahul Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor. Nu a apărut niciodată în public

Conform sursei citate, nu este cunoscută durata contractului. Aparent, acordul este unul provizoiu, urmând ca, în funcție de modul în care se vor desfășura lucrurile, cele două state să semneze un acord pe termen lung. În prezent, furnizorii de gaz și petrol ai Afganistanului sunt Iran și Turkmenistan.

Citește și: Întreaga Europă, cu ochii ațintiți asupra lui Vladimir Putin. Analiștii politici sunt îngrijorați

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net