Locul din Europa care a votat interzicerea navigarării pe internet în spațiile publice

Ultima actualizare:

Începând cu săptămâna trecută, într-un sătuc francez, un gest simbolic a devenit un avertisment vizual: un smartphone tăiat de o linie roșie, își face prezența în locurile publice.

Satul francez a interzis internetul în spațiile publice / foto: Pixabay
Satul francez a interzis internetul în spațiile publice / foto: Pixabay

Această acțiune servește drept memento pentru localnici, marcând implementarea unei noi reguli. Conform informațiilor furnizate de The Guardian, acest sat a decis să interzică navigarea pe internet folosind telefonul mobil în spațiile publice, în urma unui vot.

În Franța, problema utilizării smartphone-urilor și a timpului petrecut în fața ecranelor devine tot mai pregnantă din punct de vedere politic. Președintele Emmanuel Macron a anunțat consultarea experților științifici pentru a găsi cele mai bune modalități de utilizare a telefoanelor mobile în rândul copiilor mici, sugerând posibile interdicții sau restricții.

Locuitorii au fost cei care au decis

În contextul acestor dezbateri, locuitorii din Seine-Port, o mică localitate din regiunea Seine-et-Marne, situată la sud de Paris și cu o populație de sub 2.000 de locuitori, au votat „da” în cadrul unui referendum desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a limita utilizarea smartphone-urilor în spațiile publice.

Acest lucru implică interzicerea derulării pe dispozitivele mobile în timp ce oamenii se plimbă pe stradă, se relaxează în parcuri, fac cumpărături în magazine, stau la cafenele sau mănâncă în restaurante, și chiar și atunci când părinții își așteaptă copiii în fața școlii.

În schimb, cei care au nevoie de indicații sunt încurajați să ceară ajutorul altor persoane, în loc să folosească telefonul mobil pentru a consulta hărțile online.

Cumpărarea unui smartphone copiilor sub 15 ani, interzisă prin lege

În plus față de interdicție, comunitatea a adoptat și un set de recomandări pentru familiile cu copii. Acestea includ semnarea unui acord în care părinții adolescenților se angajează să nu le ofere acestora un smartphone până la vârsta de 15 ani. În schimb, primăria va furniza un telefon simplu, doar pentru apeluri, copiilor care intră sub incidența acestui acord.

Numărul total de voturi exprimate a fost de 277, reprezentând aproximativ 20% din numărul total de alegători din sat. Dintre acestea, 54% au fost în favoarea introducerii noilor reguli. Primarul localității, Vincent Paul-Petit, va redacta un decret municipal pentru implementarea acestor măsuri, primul de acest fel în Franța.

Chiar dacă acest decret nu va fi sancționat de poliție, primarul îl consideră o direcție importantă pentru a reduce utilizarea excesivă a smartphone-urilor în spațiile publice. Comercianții locali sunt încurajați să susțină aceste reguli, afișând autocolante în vitrine și îndemnând clienții să renunțe la utilizarea telefoanelor mobile în timp ce se află în localurile lor.

Opiniile în cadrul comunității Seine-Port sunt variate, în funcție de vârstă. Primarul Paul-Petit susține ferm aceste măsuri, considerându-le necesare pentru „protejarea spațiilor publice de invazia smartphone-urilor”. El subliniază că nu este vorba despre interzicerea totală a telefoanelor mobile, ci mai degrabă despre promovarea unei utilizări mai raționale a acestora în spațiile publice, pentru a încuraja interacțiunea umană și viața socială.

Au existat totuși și voci critice

Unele persoane din comunitate sunt de acord cu aceste măsuri, considerându-le necesare pentru conștientizarea impactului negativ al utilizării excesive a smartphone-urilor. Însă există și voci critice, care consideră că interdicțiile reprezintă o limitare a libertății individuale și că soluția ar trebui să fie în oferirea de alternative pentru petrecerea timpului liber, în special pentru tineri.

Într-o comunitate în care telefonul mobil a devenit o parte esențială a vieții de zi cu zi, opinii diverse se ciocnesc. Unii susțin nevoia de a restricționa utilizarea smartphone-urilor în spațiile publice, în timp ce alții consideră că aceste dispozitive sunt indispensabile și că trebuie să existe libertate în a le folosi.

Dezbaterile continuă, iar implicațiile acestor măsuri vor fi monitorizate îndeaproape în săptămânile și lunile următoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net