Medicii din mai multe țări au început să prescrie pacienților vizite la muzeu
Într-o lume din ce în ce mai agitată, unde stresul ne afectează sănătatea mentală și fizică, medicii caută soluții inovatoare pentru a-și sprijini pacienții. Pe lângă dieta sănătoasă și mișcarea, o nouă metodă inedită a câștigat teren: vizitele la muzeu prescrise ca terapie.

Vizita la muzeu, o metodă terapeutică
În Neuchâtel, Elveția, pacienții pot vizita muzeele ca parte a planului lor de îngrijire medicală, promovând astfel bunăstarea emoțională și mentală.
Programul inedit, susținut de un sprijin financiar considerabil, a generat un interes crescut în rândul populației. Din cele 1.000 de prescripții disponibile, 350 au fost deja utilizate.
Proiectul beneficiază de un acord pe cinci ani între cantonul Neuchâtel și autoritățile locale, cu o investiție anuală de 200.000 de franci elvețieni. Această inițiativă face parte dintr-o strategie amplă de promovare a sănătății prin prevenție și implicare comunitară.
Vizitele la muzee nu sunt doar o activitate recreativă, ci și o metodă terapeutică. Experții au subliniat impactul pozitiv al artei și culturii asupra sănătății mentale și fizice, contribuind la reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit și combaterea anxietății.
Și alte țări au aplicat această metodă de terapie
Nu e ceva tocmai nou, căci inițiative similare există și în Canada, unde Muzeul de Arte Frumoase din Montreal colaborează cu medicii pentru a îmbunătăți sănătatea pacienților, potrivit Gulf Today.
La Bruxelles, unul dintre cele mai mari spitale oferă „prescripții muzeale”, iar în Franța, orașul Lille folosește de peste un deceniu „muzeo-terapia”. În 2023, această inițiativă s-a extins printr-un program de 140 de sesiuni de terapie artistică.
Din 2006, Muzeul Național al Palatului (NPM) din Taipei și-a extins activitățile pentru a deservi populația în vârstă din Taiwan, recunoscând impactul profund pe care arta îl poate avea asupra seniorilor.
NPM a încheiat parteneriate cu aziluri de bătrâni, biblioteci și centre de sănătate din districtele orașului, oferind cursuri specializate care îmbină vasta sa colecție de artă chineză antică cu experiențele de viață ale persoanelor de peste 65 de ani. Aceste cursuri încurajează interacțiunea prin diverse metode, inclusiv activități artistice, exerciții fizice, manipularea replicilor de artefacte și vizite la muzeu.
Având în vedere raportul Organizației Mondiale a Sănătății din 2019, care confirmă efectele pozitive ale artei asupra sănătății, bunăstării și gestionării bolilor, NPM a explorat modul în care colecțiile sale ar putea ajuta persoanele diagnosticate cu demență.