Arheologii au făcut o descoperire majoră, în Irak, după 13 ani de săpături

O fortăreaţă de 2.000 de ani, construită pe un munte din regiunea Kurdistan, Irak, ar putea fi parte a unui oraş antic pierdut, Natounia. Arheologii au făcut săpături între 2009 şi 2022, cu ajutorul dronelor şi au scots la iveală situl.

Oraşul  antic pierdut Natounia ar fi fost găsit în Irak
Oraşul antic pierdut Natounia ar fi fost găsit în Irak

Situată în Munţii Zagros, fortăreaţa de piatră din Rabana-Merquly are patru kilometri şi include un edificiu religios. Ea se afla, în antichitate, la graniţa cu Adiabene, un mic regat guvernat de regi dintr-o dinastie locală, notează CNN. Aceştia ar fi plătit tribut Imperiului Part, al treilea imperiu persan, din care făceau parte şi bucăţi din Iran şi Mesopotamia, acum 2.000 de ani, arată o cercetare condusă de Michael Brown, profesor la Institutul de preistorie de la Universitatea Heidelberg, din Germania.

Locaţia şi gravurile, indicii pentru originea fortăreţei

Gravurile de la intrare îl arată pe regele Adiabene şi se aseamănă mult cu alte gravure găsite la 230 km distanţă, în Harta, tot cu conducători ai micului regat. Deşi e doar o speculaţie în acest moment, Brown crede că fortăreaţa făcea parte din oraşul regal Natounia, care era parte a regatului.

“Natounia este cunoscut doar pentru monedele sale rare, nu există ale referinţe istorice mai detaliate”, a spus profesorul.

Citeşte şi: Pergamente stranii, din vremea lui Hristos, găsite la Marea Moartă, i-au uimit pe arheologi

Este vorba despre şapte monede, care descriu un oraş numit după un rege şi aflat lângă Râul Zab de Jos, cunoscut în antichitate drept Kapros. “Locaţia din apropiere de râu, faptul că pare a fi fost locuit pentru scurt timp, imaginile cu regi, toate ne-au făcut să credem că este oraşul descris pe monede. Există şi nişte morminte care par a fi ale unor persoane importante, în apropiere”, a mai spus Brown.

El a subliniat că fortăreaţa nu este singurul loc unde s-ar fi putut afla oraşul Natounia, dar e “cel mai bun canditat pentru acest oraş pierdut, care ar fi undeva în această regiune”.

E posibil, de asemenea, ca fortăreaţa să fi fost folosită ca un loc unde se făceau schimburi cu diverse triburi, unde aveau loc întâlniri diplomatice sau între armate. “A fost depus un efort considerabil pentru a construi această fortăreaţă, iar asta indică faptul că aici aveau loc activităţi guvernamentale”, a concluzionat Brown.

Descoperirea e importantă şi pentru înţelegerea şi cunoaşterea istoriei şi arheologiei Imperiului Part, despre care nu se ştiu multe, deşi a fost una dintre marile puteri ale antichităţii

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net