Rusia a reacționat după ce PE a cerut restituirea tezaurului României: „Datoriile față de noi sunt de 20-25 de ori mai mari”

Ultima actualizare:

România și Rusia se află în mijlocul unei dispute vechi referitoare la tezaurul românesc pierdut în timpul Primului Război Mondial și preluat de către Rusia. Recent, această dispută a fost adusă în atenția Parlamentului European (PE), iar reacția Rusiei nu a întârziat să apară.

Maria Zaharova. Foto: Profimedia.
Maria Zaharova. Foto: Profimedia.

Ce a spus Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Extern rus

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a emis o declarație controversată pe platforma de social media Telegram, în care acuză România că încearcă să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei. Zaharova susține că România dorește să scape de „datoriile sale fantomă” vechi de un secol, aruncându-le în cârca Rusiei, pentru a ameliora starea dezastruoasă a economiei sale naționale.

Potrivit declarațiilor sale, datoriile pe care România le are față de Rusia și Uniunea Sovietică depășesc de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc, predat Rusiei pentru păstrare în anii 1916-1917. Această afirmație sugerează că România ar avea o sumă substanțială de restituit Rusiei înainte de a putea pretinde recuperarea tezaurului.

România a solicitat Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său

Informațiile furnizate de Komsomolskaia Pravda, care o citează pe Zaharova, menționează că în 1949, Moscova a iertat României o mare parte din datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această acțiune a fost văzută ca un gest de bunăvoință din partea Rusiei.

Disputa privind tezaurul României a fost din nou adusă în atenția internațională când, în 2022, România a solicitat Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său. Această cerere a fost întâmpinată cu rezistență din partea Rusiei.

Dezbatere intensă în Parlamentul European asupra acestei probleme

Recent, Parlamentul European a avut o dezbatere intensă asupra acestei probleme, iar parlamentarii au cerut cu unanimitate de voturi ca Rusia să returneze integral tezaurul României. Ei au solicitat, de asemenea, executivului UE și altor instituții europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârșitoare eurodeputați români, a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însușit ilegal de către Rusia.

În timp ce tensiunile dintre România și Rusia continuă să crească în legătură cu această problemă, este evident că disputa referitoare la tezaurul României va continua să fie un subiect delicat în relațiile internaționale pentru mult timp de acum înainte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 184/1977)
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net