Stridii, somon, porumbel și budincă Victoria. Meniul pentru cina de pe Titanic, servită cu trei zile înainte de scufundare, scos la licitație

Un meniu de primă clasă de pe Titanic, de pe 11 aprilie 1912, care prezintă deliciile culinare pe care pasagerii bogați le-au savurat înainte de dezastru, a fost scos la licitație. Totodată, au fost scoase la vânzare și suveniruri de pe vasul de lux. 

Suveniruri de pe vasul de lux, scoase la licitație Foto: Shutterstock
Suveniruri de pe vasul de lux, scoase la licitație Foto: Shutterstock

Ce obiecte de pe Titanic au fost scoase la licitație

Meniul, care îi îmbia pe călători cu stridii, "tournados de vită a la Victoria", miel şi raţă sălbatică, a provocat un interes deosebit, fiind considerat singurul meniu din 11 aprilie 1912 păstrat până azi. Suvenirul, care prezintă semne de deteriorare cauzate de apă, a fost achiziţionat de către un licitator anonim în cadrul vânzării organizate de Henry Aldridge & Son pentru suma de 66.000 de lire sterline, aproximativ 75.000 de euru, scrie Observatornews.ro.

Cât costă pătura de la clasa întâi

O pătură de la clasa întâi, probabil adusă de un supravieţuitor pe barca de salvare şi estimată să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 70.000 şi 100.000 de lire sterline, a fost achiziţionată în cadrul aceleiaşi licitaţii pentru 76.000 de lire sterline.

Când s-a scufundat Titanicul

Titanicul a pornit în călătoria sa inaugurală spre New York din Southampton, în sudul Angliei, la 10 aprilie 1912, cu peste 2.200 de persoane la bord. După doar câteva zile, pachebotul de lux, considerat nescufundabil, a lovit un iceberg şi s-a scufundat, în tragedie pierzându-şi viaţa peste 1.500 de persoane. 

Cât de mare era vasul

Titanicul măsura 269,1 metri lungime, avea o lățime de 28 metri și cântărea 46,328 tone, iar înălțimea de la punctul de plutire până la puntea principală era de 18 metri. Proiectată pentru a putea atinge o viteză mare, Titanicul a fost dotat cu 29 de cazane alimentate de 159 de furnale cu cărbune, care îi puteau oferi o viteză maximă de 23 de noduri (43 km/h) și o putere maximă de 59.000 CP, potrivit Agerpres.

Vasul a fost construit la șantierul naval Harland and Wolff din Belfast. Titanicul avea echipaj britanic și naviga sub pavilion britanic. Atât Olympic, cât și Titanic puteau transporta câte 3.295 de persoane: 2.435 de pasageri și 860 de membri ai echipajului. La clasa I puteau călători 689 de persoane, la clasa a II-a — 674 și la cea de-a III-a — 1.026.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net