Ţara din Asia care nu pare afectată de Omicron, în timp ce cazurile cresc ameţitor în întreaga lume

În timp ce Europa şi Statele Unite se pregătesc de dominaţia Omicron, Japonia are din ce în ce mai puţine cazuri noi, dar şi decese zilnice. Nimeni nu ştie de ce, mai ales că noua tulpină a intrat deja în ţara asiatică.

Japonia nu pare afectată de noua variantă Omicron foto: AFP
Japonia nu pare afectată de noua variantă Omicron foto: AFP

Dacă în întreaga lume, numărul de cazuri zilnice de infectări cu coronavirus creşte nestăvilit, doborând recorduri, în Japonia, lucrurile par să fie liniştite.

Sub 200 de cazuri zilnice, la cele 127 de milioane de japonezi

În ultima lună, cazurile zilnice din Japonia au variat între 60 şi sub 200, într-o ţară cu 127 de milioane de locuitori. De la începutul lui noiembrie, decesele au trecut rar peste pragul de cinci.

Pe 16 decembrie, Japonia a raportat primul caz de Omicron, iar de atunci, cel puţin alte 159 au fost confirmate. Dar numărul total de cazuri rămâne scăzut. În ultima săptămână, media zilnică din Tokyo a fost 25.

“Sincer, nu ştim care este exact motivul scăderii bruşte a numărului deceselor din Japonia”, a declarat Taro Yamamoto, profesor la Institutul de Medicină Tropicală al Universităţii din Nagasaki, conform washingtonpost.com.

Cercetorii analizează factorii care au dus la cazurile puţine din Japonia

De-a lungul pandemiei, Japonia a avut mult mai puţine cazuri şi decese decât multe ţări vestice, în ciuda unui apogeu în vară care a surpasolicitat spitalele.

Focarele mai mici, faţă de cele care au făcut ravagii în Europa şi Americi, din multe ţări asiatice,  au fost atribuite obişnuinţei de a respecta anumite măsuri de igienă, precum purtarea măştii. Oamenii de ştiinţă au studiat şi fondul genetic, dieta şi alţi factori care ar fi cruţat Japonia şi Coreea de Sud de valuri devastatoare ale pandemiei. În Japonia, cercetătorii au studiat inclusiv vremea care ar fi putut influenţa transmiterea virusului. Totuşi, ei sunt de acord că e nevoie de studii mai aprofundate. Pentru asta, se uită la factori genetici.

Un motiv pentru care virusul nu se mai răspândeşte la fel în Japonia ar putea fi nivelul ridicat de vaccinare şi folosirea măştii. Dar asta nu explică de ce Coreea de Sud, unde sunt valibile cele două lucruri, se confruntă cu o creştere a cazurile, mai ales cele grave. În plus, Japonia nu a început să administreze doza booster, faţă de Coreea.

“Sigur, vaccinul, masca, regulile de distanţare, sunt toate factori, dar asta nu pot explica pe deplin situaţia. Nu e clar care e acel factor X care exită doar la japonezi sau est asiatici, dar sperăm să îl identificăm”,  a declarat Taro Yamamoto

Problema testării din Japonia

Numărul mic de cazuri poate să vină şi din lipsa testării, a eşecului de a identifica toate persoanele de contact şi a lipsei certificatelor de vaccinare. Unele municipalităţi raportează cazuri cu întârziere. E posibil ca doar o pătrime sau o zecime din numărul real de cazuri să fi fost înregistrate până recent, când mai multe opţiuni de testare au devenit disponibile. Dar chiar şi aşa, numărul cazurilor ar fi mult mai mic decât cel din SUA sau Europa.

Prim ministrul japonez, Fumio Kishida, a declarat că teste gratuite şi accessibile tuturor vor fi disponibile la finalul lui decembrie, iar asta ar mai putea creşte cazurile.

Experţii se uită însă la spitale pentru a vedea efectele adevărate ale pandemiei. Deocamdată, ele indică faptul că situaţia este una bună. Persoanele cu forme grave sunt ţinute sub observaţie şi sistemul nu mai este copleşit,ca în vară.

Rata de transmisie în comunitate a Covid, scăzută

Conform lui Taisuke Nakata, profesor la Universitatea din Tokyo, motivul principal pentru care numărul de cazuri rămâne scăzut este faptul că un persoanele infectate intră în contact cu foarte puţini oameni. Însă nu pot explica de ce rata de transmie a virsului e atât de mică şi cum a rămas aşa chiar şi când guvernul a ridicat starea de urgenţă în octombrie.

Situaţia în Coreea de Sud se înrăutăţeşte

Situaţia Japoniei e cu atât mai ciudată cu cât în Coreea de Sud, care a luat aceleaşi măsuri, se află acum pe o pantă ascendentă a cazurile. Ţara asiatică a reintrodus măsuri stricte, chiar când spera să redeschidă graniţele. Săptămâna trecută, cazurile în Coreea de Sud au depăşit 7.000 pentru a cincea oră în decembrie, iar din ce în ce mai mulţi pacienţi au forme grave.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net