Țara din Europa, unde sunt peste 800 de mii de români, lovită puternic de criza economică. Dezastrul nemaiîntâlnit în ultimii 87 de ani: „Suferă de o moarte cu o mie de reduceri”
Războaiele din Ucraina și Israel au provocat o criză economică mondială, dar și alte probleme care s-au extins în toată Europa. O țară puternică, locuită de peste 800.000 de români se confruntă cu o criză majoră în privința locurilor de muncă.
Starea pieței muncii în Germania a ajuns să fie deplorabilă
Germania se confruntă cu un fenomen crucial, nemaiîntâlnit de 87 de ani, și anume, închiderea fabricilor. Potrivit cifrelor Biroului Federal al Muncii de la Berlin, citat de Financial, rata șomajului în cea mai mare economie a zonei euro a ajuns la 6%, în Germania.
În 2023, ocuparea forței de muncă în domeniul auto a scăzut cu 6,5 % și este posibil să scată tot mai mult, din cauza mărcilor străine de vehicule electrice care vin cu provocări pentru Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW.
Potrivit economiștilor din Germania, starea pieței muncii ar fi mai proastă decât sugerează numărul general.
„Piața forței de muncă a țării suferă de o moarte cu o mie de reduceri”, spune Carsten Brzeski, economist șef la banca olandeză ING.
Mai mult, directorul executiv al Volkswagen a anunțat că are de gând să se țină de promisiunea de a nu reduce locurile de muncă în următorii 5 ani. Cu toate acestea, se iau în calcul închiderea fabricilor din Germania, lucru care nu s-a mai întâmplat în cei 87 de ani ai companiei.
Pe de altă parte, al treilea furnizor ca mărime din țara nemților a ales să renunțe la afacerea cu piese auto, drept pentru care a eliminat mii de locuri de muncă, preferând să se ocupe doar de anvelope.
„Reducerea locurilor de muncă în Germania a crescut”
Bernd Fitzenberger, director al Institutului de Cercetare a Ocupării Forței de muncă a descris situația de pe piața muncii drept „foarte îngrijorătoare”. În același timp, Ulrich Sittard, partener la firma de avocatură Freshfields Bruckhaus Derigner spune:
„Percepția mea este că reducerea locurilor de muncă în rândul celor mai bune din Germania a crescut la cel mai înalt nivel de la criza financiară.”
Creșterea șomajului din Germania poate fi cauzată de fluxul milionului de refugiați din Ucraina, întrucât o mare parte din aceștia ar fi mult prea în vârstă pentru a obține un loc de muncă. 200.000 dintre ei lucrează deja, iar 210.000 primesc șomaj, în timp ce alți 300.000 se află în proces de formare.
„O fabrică chimică care a fost închisă în Germania nu se va mai redeschide”, spune Schafer, cel mai mare angajator din țară.