Un american a dat statul în judecată pentru că nu l-a omorât
Un american condamnat la moarte dă statul Alabama în judecată pentru că a supraviețuit execuției. Alan Eugene Miller (57 de ani) trebuia să fie ucis prin injecție letală, luna trecută, însă execuția a fost oprită pentru că nu i s-au găsit venele prin care să-i fie administrat serul.
Bărbatul trebuia să fie executat, joi, 22 septembrie, la ora 23.30, după ce, pe data de 5 august 1999, a împușcat mortal trei bărbați, foști colegi de serviciu.
Citește și: Caz șocant în China! Un canadian a fost condamnat la moarte din cauza traficului de droguri
Execuția lui Miller a fost amânată
Tentativa de execuție a urmat unor săptămâni de lupte legale între stat și avocații lui Miller cu privire la metoda prin care acesta urma să moară – un conflict care s-a încheiat în cele din urmă la Curtea Supremă, unde s-a decis ca lui Miller să-i fie administrată injecția letală. Dar cei care trebuiau să-i administreze serul nu i-au găsit venele.
Iată și: Încă un român condamnat la spânzurătoare pentru trafic de droguri
Acum, bărbatul dă în judecată statul pentru că a fost chinuit și supus la o durere inutilă. Însă, execuția nu a fost anulată, ci doar amânată. Guvernatorul statului Alabama a precizat că aceasta va fi reprogramată cât de curând posibil.
Deținutul i-a dat în judecată pe comisarul Departamentului de corecție din Alabama, pe procurorul general al statului și pe directorul său, pretinzând că oficialii erau hotărâți să-l execute prin injecție letală, după ce a pierdut documentele în care pretindea că a ales să moară din cauza hipoxiei cu azot.
Vezi și: Miliardar condamnat la moarte pentru corupție
Nerespectarea cererii sale, a spus plângerea lui Miller, a încălcat drepturile sale constituționale. Oficialii de stat – care au sugerat că Miller nu a făcut o astfel de alegere și că nu aveau nicio înregistrare a preferinței sale – au indicat în dosarele instanței că nu sunt pregătiți să utilizeze hipoxia prin azot, pe care Alabama a aprobat-o ca metodă alternativă de execuție în 2018. Departamentul terminase multe dintre pregătirile necesare pentru efectuarea execuțiilor prin această metodă, dar protocolul său „nu era încă finalizat”.
Află mai multe despre: 10 persoane, condamnate la moarte pe un stadion, sub privirile a mii de spectatori
„Odată ce protocolul de hipoxie cu azot este finalizat, personalul (departamentului) va avea nevoie de timp suficient pentru a fi pregătit temeinic înainte ca o execuție să poată fi efectuată folosind această metodă”, se arată într-un comunicat transmis CNN.