Un stat din Europa vrea să-și schimbe numele. Ultima dată l-a modificat acum 5 ani

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, și-a exprimat marți, la Washington, îngrijorarea cu privire la utilizarea repetată a vechiului nume al Macedoniei de Nord de către noua președintă a acestei țări, considerând că astfel se revine asupra unui acord important între Atena și Skopje, conform unei note AFP.

Noul președintele al Macedoniei de Nord vrea înapoi „Macedonia” / foto: Pixabay
Noul președintele al Macedoniei de Nord vrea înapoi „Macedonia” / foto: Pixabay

Țara balcanică a adăugat "de Nord" la numele său în 2019 pentru a pune capăt unei îndelungate dispute cu Grecia. Acest acord istoric i-a permis Macedoniei de Nord să adere la NATO în 2020 și urma să faciliteze deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Atena și-a acuzat vecinul de uzurparea moștenirii istorico-culturale a regiunii grecești Macedonia, cunoscută ca leagăn al imperiului lui Alexandru cel Mare.

Noul președintele al Macedoniei de Nord vrea înapoi „Macedonia”

După victoria naționaliștilor în alegerile din mai, noua președintă a Macedoniei de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, a folosit în repetate rânduri denumirea „Macedonia” în loc de „Macedonia de Nord”, stârnind reacții puternice la Atena, potrivit Agerpres.

Kyriakos Mitsotakis a declarat marți, la sosirea sa la Washington, unde urma să participe la un summit al Alianței Nord-Atlantice, că are "îngrijorări serioase" privind această utilizare trunchiată a numelui Macedoniei de Nord de către noul guvern.

„Acesta este un subiect pe care intenționez să îl aduc în discuție,” a afirmat el în fața Consiliului pentru Relații Internaționale, adăugând că problema numelui Macedoniei de Nord este "nenegociabilă".

„Nu este constructiv și nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa,” a subliniat premierul elen.

Macedonia de Nord, un stat controversat

Macedonia de Nord este o țară situată în sud-estul Europei, în Peninsula Balcanică. Cu o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori, capitala sa este Skopje. În 2019, țara a adăugat „de Nord” la numele său oficial, punând capăt unei dispute de decenii cu Grecia, care susținea că utilizarea termenului "Macedonia" implica revendicări teritoriale asupra regiunii sale nordice cu același nume.

Acest acord, cunoscut ca Acordul de la Prespa, a deschis calea pentru aderarea Macedoniei de Nord la NATO în 2020 și a îmbunătățit perspectivele de aderare la Uniunea Europeană.

Macedonia de Nord este cunoscută pentru peisajele sale montane, lacurile pitorești și bogata moștenire culturală, care include influențe romane, bizantine și otomane. Orașe precum Ohrid, cu faimosul său lac și siturile istorice, atrag turiști din întreaga lume.

Deși tânăra republică se confruntă cu provocări economice și politice, aderarea la structuri internaționale precum NATO este văzută ca un pas important spre stabilitate și dezvoltare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net