Ursula von der Leyen vrea România și Bulgaria în Shenghen, dar Austria se opune: „Fără nicio altă amânare”
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut, miercuri, în discursul despre Stare Uniunii, integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen „fără nicio altă amânare”. Dar, Austria se opune în continuare.
„Au dovedit că sunt parte din Schengen, să le aducem fără întârziere” în spaţiul european de liberă circulaţie, a cerut preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa eurodeputaţilor. Pledoaria a fost făcută în momentul în care şefa executivului european a abordat subiectul migraţiei în Uniunea Europeană.
„Am întărit protecţia frontierelor. Iar agenţiile europene şi-au intensificat cooperarea cu statele membre. Doresc să le mulţumesc în special Bulgariei şi României pentru că au arătat calea de urmat cu bune practici în materie de azil şi returnare”, a declarat preşedinta Comisiei Europene.
Declarația Ursulei von der Leyen a primit aplauzele parlamentarilor europeni. Președinta Comisiei a vorbit și despre prioritățile Uniunii Europene. Printre ele, Pactul verde european, un plan ambițios de reducere a emisiilor gazelor de seră.
Austria nu vrea România și Bulgaria în Schengen
Ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a ridica imediat blocajul austriac impus aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen.
Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi trebuie să fie obiectivul central al Comisiei Europene, a comentat Karner.
„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în întreaga Europă şi în multe ţări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania, pentru graniţa cu Polonia. În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a declarat ministrul austriac de interne, citat de publicaţia Die Presse.
Reamintim că Guvernul austriac a blocat aderarea la Schengen a Bulgariei şi României la sfârşitul anului trecut şi în ciuda demersurilor făcute de cele două capitale şi de Bruxelles-ului îşi menţine împotrivirea invocând riscuri în materie de migraţie.