Viață de jurnalist în subsoluri de bloc. Cum lucrează oamenii de presă din Ucraina, de când a început războiul

De la începutul războiului din Ucraina, jurnaliștii de acolo s-a adaptat pas cu pas la noua lor viață și noul lor job. Pentru că nimic nu mai este ca înainte. Unii dintre jurnaliști lucrează în subsoluri de clădiri la Kiev sau în sate izolate. ”Adevărul” a stat de vorbă cu jurnalista Maria Zhartovskaya de la site-ul babel.ua din Ucraina, despre cum s-au schimbat condițiile de lucru din luna februarie când au fost invadați de ruși.

Babel.ua este unul dintre cele mai mari site-uri independente de știri din Ucraina, cu o echipă ce numără 30 de jurnaliști. Înființat în septembrie 2018, site-ul are 60.000 de abonați pe contul oficial de Telegram. După începerea războiului, site-ul a renunțat la versiunea în limba rusă, concentrându-se pe versiunile în ucraineană și engleză.

”După începerea războiului, unii dintre colegi au plecat să lucreze în sate izolate, iar o parte dintre colegii mei au rămas la Kiev, iar alături de o mare parte din echipa editorială m-am adăpostit și am lucrat în primele două luni la subsolul unui bar, unde m-am implicat și în voluntariat, gătind pentru militarii ucraineni alături de echipa de la bar. Noi ca jurnaliști ucraineni nu putem fi neutri și doar observa războiul, trecem cu toții prin asta. Au fost zile destule în care erau și 12 raiduri aeriene deasupra Kievului, e teribil. Însă nu renunțăm, nu avem altă opțiune”, spune Maria Zhartovskaya, care lucrează în mass-media în Ucraina de peste 12 ani.

Citește și: Rusia ameninţă că distruge SUA şi Europa, dacă trimit rachete Ucrainei

Maria a fost marcată mult de masacrele comise de armata rusă. „Când am văzut primele fotografii cu masacrele comise la Bucha, Borodyanka și Irpin nu am putut lucra câteva zile, nu îmi venea să cred ce văd”, mai precizează Maria.

Marcată de fotografiile cu masacrul de la Bucha

Jurnalista ucraineană a mers recent la Harkov ca să facă un interviu cu primarul de acolo. Și pentru a vorbi cu primarul a coborât într-o stație de metrou din Harkov. Acolo se adăposteau mii de oameni ce au rămas fără locuințe.

”Una dintre femeile pe care le-am întâlnit în stația de metrou mi-a spus că singurul lucru care o mai salvează sunt cărțile. Cred că încă nu realizăm nivelul teribil de durere, tragedie umană și traumă cu care s-a confruntat fiecare dintre noi. Într-un fel sau altul, suntem cu toții traumatizați”, mărturisește Maria Zhartovskaya.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
image png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
FotoJet (2) jpg
image png
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg