Zelenski, un nou discurs tulburător: «79 de copii au murit în război!» Manifestații puternice în mai multe orașe din Europa

#Război Ucraina-Rusia

Sâmbătă, 12 martie, în mai multe orașe europene au avut loc manifestații de amploare, de susținere a poporului ucrainean. La București s-a ținut cel mai mare concert caritabil, cu peste 8 ore de muzică și peste 35 de artiști. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit susținătorilor printr-o intervenție video.

La Florența, Zelenski s-a adresat miilor de oameni strânși în Piazza Santa Croce. Foto: Epa-Efe
La Florența, Zelenski s-a adresat miilor de oameni strânși în Piazza Santa Croce. Foto: Epa-Efe

În Franţa, la Paris, au manifestat aproape 10.000 de oameni. La Florenţa s-au strâns câteva mii de manifestanţi, protestul fiind organizat de primarul Dario Nardella. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat manifestanţilor din oraşele europene printr-o intervenţie video, cum a mai procedat. 

Citește și: Volodimir Zelensli, mesaj de recunoștință pentru România și Klaus Iohannis

Zelenski: "vrem doar să trăim"

“Ştiu că astăzi sunteţi peste 100.000 de oameni acolo, în întreaga lume. Peste 100.000 în pieţe din diferite oraşe. Noi, ucrainenii, suntem recunoscători pentru asta. Şi vă voi cere fiecăruia să vă amintiţi un număr în fiecare piaţă... 79.

(...) Trăim un război teribil în Rusia. Europa nu a mai trăit un astfel de război de la al doilea Război Mondial. Nu l-am început noi. (...) Aţi văzut că suntem la fel ca voi. Şi noi preţuim libertatea. Şi noi preţuim egalitatea. Şi noi vrem să trăim. Vrem doar să trăim. Acum, când războiul continuă şi mii de oameni au murit! Şi 79 de copii au murit în război. 79 de copii!”, le-a spus Zelenski manifestanţilor.

“Aviaţia bombardează chiar şi bisericile!”

“Pentru noi, ce avem poate fi ultima dată. Pentru ultima oară. Astăzi şi gata. Aşa cum a fost pentru 79 de copii ucraineni. 79 de familii ucrainene. Distruse de acest război ruşinos – invazia Rusiei. 79 de familii care au pierdut ce aveau mai de preţ, dar care sunt în continuare forţate să lupte. Trebuie să se adune şi să supravieţuiască. Şi să lupte. Să lupte pentru un viitor care s-a terminat pentru ei. În aceste fotografii în care sunt 79 de copii ucişi în război.

Şi ce trebuie să facem... Cu toţii – ucraineni, europeni – acest număr să nu se schimbe, să nu crească. Şi ca Europa să nu uite Ucraina-79”, a adăugat el. Volodimir Zelenski a mai vorbit despre faptul că ruşii au distrus zeci de spitale, sute de şcoli şi grădiniţe, dar şi universităţi. “Aviaţia bombardează chiar şi bisericile!”.

“Acest război nu este doar împotriva oamenilor noştri, nu doar împotriva ucrainenilor. Este un război împotriva valorilor care ne unesc. Împotriva abilităţii noastre de a trăi. De a trăi, nu de a ucide, cum procedează ruşii pe pământul nostru. (...) Puneţi presiune pe companiile din ţările voastre să părăsească Rusia, să nu sponsorizeze indirect acest război şi această tragedie. Spuneţi-le politicienilor voştri să închidă cerul de deasupra Ucrainei pentru rachetele şi avioanele Rusiei.

Pentru cei care au ucis 79 de copii şi mii de adulţi. Mii în 17 zile... Trebuie să fim uniţi în comunitatea Europeană. Este extrem de important pentru Ucraina. Asta va întări Europa. Asta va proteja Europa. Asta va opri războiul pentru totdeauna”, a fost mesajul lui Zelenski.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
bacteria care te poate ucide
pele gettyimages 841963610 jpeg
Anamaria Prodan
Bancnotele care valorează 1800 de lire
Ivana Knoll FOTO Instagram png
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
image
image
image
image
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png