4 sfaturi ca să cumpăraţi produse sigure pentru Paşte
Creştinii catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, iar ortodocşii la 5 mai. Acum trebuie să iei ouă, miel, cozonaci, brânzeturi. Ai grijă de unde cumperi! Specialiştii Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vă dau câteva sfaturi.
MIEI. Se vor putea vinde numai în spaţii aprobate şi supravegheate veterinar. În Capitală, există un singur târg autorizat pentru comercializarea mieilor, în Piaţa Apărătorii Patriei. Mergeţi în magazine autorizate, unde carnea este verificată. Veterinarii au grijă ca în aceste magazine să intre numai carne de la miei sănătoşi, crescuţi în gospodării sau ferme autorizate.
Totodată, este verificată temperatura pe durata transportului, în vehicule care respectă condiţiile sanitare. Carnea de miel trebuie să fie însoţită de documentele de sănătate a animalului, iar pe carcasă trebuie să existe o ştampilă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, care să aibă indicativul judeţului, urmat de numărul de cod al medicului care a supravegheat tăierea.
OUĂ ŞI PRODUSE DIN OUĂ. Pot să vândă ouă şi produse din ouă numai firmele autorizate, care transportă marfa în condiţii sanitare. E interzisă depozitarea şi comercializarea în spaţii improvizate. Nu cumpăraţi ouă cu coaja crăpată sau lovită. Verificaţi modul în care sunt marcate ouăle şi data valabilităţii.
LAPTE ŞI PRODUSE DIN LAPTE. Laptele crud şi brânzeturile trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om.
Producătorii care vând lapte crud direct în pieţe trebuie să aibă fişe de sănătate a animalelor, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.
Brânzeturile pot fi expuse la vânzare numai în spaţiile special amenajate în pieţe şi târguri, în vitrine frigorifice, în tăvi care nu ruginesc, uşor de curăţat şi igienizat.
Produsele din lapte trebuie protejate în timpul transportului, în recipiente sau pungi din plastic. Se permite şi în putini din lemn, dacă sunt curate. Cereţi ca brânzeturile să fie ambalate în hârtie cerată sau pungi din plastic de unică folosinţă. Toate produsele trebuie să fie etichetate. În pieţe se pot folosi tăbliţe sau panouri afişate deasupra produsului.
COZONACI. Aceleaşi sfaturi ca şi pentru celelate produse: cumpăraţi numai din magazine autorizate, verificaţi etichetele, termenul de valabilitate.
Carnea de miel se vinde cu 25 de lei pe kilogram la singurul târg de profil din Capitală, autorizat pentru sacrificarea animalelor de Sărbători. Mieii pot fi cumpăraţi de aici şi vii, la preţul de 15 lei pe kilogram. În ţară, carnea de miel e ceva mai ieftină şi costă 20 lei/kg (Dâmboviţa), 22 lei/kg (Argeş), 20 lei/kg (Teleorman), 25 lei/kg (Covasna) şi 25 lei/kg (Timiş).