A fost descoperit mormântul lui „Lică Sămădăul”. Unde este îngropat bărbatul care a inspirat personajul din nuvela lui Ioan Slavici

Recent, mormântul bărbatului care a inspirat personajul Lică Sămădăul din nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici a fost descoperit la Ineu, județul Arad. O mică echipă de etnografi, formată din Rodica Colta, de la Centrul Cultural Județean Arad, și Sorin Sabău, de la Complexul Muzeal Arad, s-a deplasat, la sesizarea unor localnici, în cimitirul de lângă „Hodobană”, în „Cotu Morii”, și au descoperit locul de veci al lui Antonie Ciul.

Mormântul lui „Lică Sămădăul”, descoperit în județul Arad / foto: arhiva Click!
Mormântul lui „Lică Sămădăul”, descoperit în județul Arad / foto: arhiva Click!

Recent, la sesizarea unor localnici, o mică echipă de etnografi, formată din Rodica Colta de la Centrul Cultural Județean Arad și Sorin Sabău de la Complexul Muzeal Arad, s-a deplasat la Ineu, în cimitirul de lângă „Hodobană”, în „Cotu Morii”, pentru a căuta mormântul cu cruce din marmură roșie a lui Lică Sămădăul, de fapt al lui Antonie Ciul, bărbatul care a inspirat personajul din opera lui Ioan Slavici, „Moara cu noroc”.

Potrivit etnografului arădean Rodica Colta, atât fostul protopop, cât și primarul și unii localnici știam de existanța lui. Încercând să localizeze Moara cu noroc, ineuanii plasează hanul, la care obișnuia să vină Lică, la Bălucana. De asemenea, localnicii susțin până azi că Lică a fost ineuan, că numele de familie a fost Ciul, „a lu Munioc”, că a fost înmormântat în cimitirul de lângă „Hodobană”, în „Cotu Morii” și că a avut „o cruce din marmură roșie”.

„Pare să fi fost un țăran înstărit, care creștea și făcea comerț cu porci”

Căutarea locului de veci al bărbatului care a inspirat personajul din „Moara cu noroc” (1881) a fost o îndeletnicire veche printre muzeografi și etnografi. În textul „Lică Sămădău al nostru. Între realitate și ficțiune”, publicat în 2019, în Monitorul Cultural, Rodica Colta, cunoscutul etnograf arădean, îl prezenta pe Sămădău dincolo de personajul literar din nuvela lui Ioan Slavici, studiată de către noi toți în școală, precizând încă din strat că „Lică Sămădău este și azi o prezență vie în memoria satelor din jurul Ineului, care și-l revendică ca fiind al lor”.

„Încercând să schițăm o biografie a omului care l-a inspirat pe Slavici, putem spune că acesta s-a născut pe la mijlocul secolului al XIX-lea și pare să fi fost un țăran înstărit, care creștea și făcea comerț cu porci, ca mulți alții din Câmpia Aradului. Conform documentelor vremii, porcii din acest teritoriu se vindeau la Viena”, spune Rodica Colta, potrivit specialarad.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chestorul mihai rus cluj 2018 jpg
image
image
image
image
image
image
a0c61ec3 25c9 4f67 a4b0 b6c5c8210168 jpeg
index (2) webp
front farmacista 1 jpg
Avocado FOTO Shutterstock jpg
foto1 dragos la sinaia jpg
baza motociclisti 2 jpg
beach 6292382 1280 jpg
biblie freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net